Kojoj arapskoj zemlji prijeti Trump?

Ako ne platite našu zaštitu, propast ćete za nedjelju dana

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da neke “izuzetno bogate” zemlje na Bliskom istoku moraju platiti američku zaštitu i raspoređivati svoje trupe u Siriji.

Govoreći na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom u utorak, Trump je rekao da ove zemlje “neće trajati nedelju dana” bez podrške SAD.

– Zemlje koje su u toj oblasti, od kojih su neke izuzetno bogate, ne bi bile tu, ne bi potrajale ni nedjelju dana da ih mi ne štitimo. Oni moraju sada da uđu (u Siriju) i plate za ono što se dešava – rekao je Tramp.

Sam Trump nije poimenično naveo nijednu zemlju.

Trumpove primedbe  ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Jubeir protumačio je tako kao da Katar treba da plati za prisustvo SAD u Siriji.

– Katar mora da plati američko vojno prisustvo u Siriji i pošalje svoje vojne snage tamo, prije nego što im američki predsjednik otkaže zaštitu, a u Kataru je smještena vojna baza (SAD) – rekao je Al Jubeir u saopćenju zvanične Saudijske novinske agencije (SPA) u četvrtak.

On je dodao da će režim Katara pasti za manje od sedam dana ako SAD povuku svoje trupe iz te zemlje.

Trenutno ima više od 9.000 američkih vojnika, od kojih većina iz vazduhoplovstva i 100 vojnih aviona na aerodromu Al Udeid, koji leži oko 30 kilometara zapadno od Dohe.

To je glavni vazdušni centar za Centralnu komandu SAD-a, sa teretnim avionima, strateškim bombarderima i skladištima goriva za avione.

Inače, Saudijska Arabija i još nekoliko zalivskih zemalja su uvele embargo Kataru nakon što su ga optužile da podržava terorizam.

Izvor: Blic

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.