Koju ženu je Allah poselamio po meleku Džibrilu

Koga Allah poselami, sama pomisao ukazuje da se radi o nekome ko je poseban. Čije osobine su rijetke, a djela velika. Ako istu osobu i Poslanik spominje, govori o njenoj vrijednosti, ljubavi prema njoj, onda zasigurno vrijednost takvog insana je na visokom stepenu. Ko je žena, koju Allah selami, a Poslanik posebno voli i spominje. Ko je žena, koja je prva povjerovala, podržala i podršku Poslaniku dala. To je jedna od najboljih žena na dunjaluku, Htidža bint Huvejlid.

Zašto je Allah selami, a Poslanik, alejhisselam toliko voli i spominje?

Bila je to poznata trgovkinja, lijepa i lijepe naravi. Udala se za Poslanika, alejhisselam. Allah je počastio time, a i Poslniku, alejhisselam, je Allah darovao ženu koja je bila tako lijepe naravi, da je Poslanik, alejhisselam puno zavolio, ljubav prema njoj nije krio od drugih. Ona je bila njegova podrška u svemu, smiraj koji je Poslaniku, alejhisselam puno značio. Nikada nije povisila ton pred Poslanika, alejhisselam. Nakon što je Poslanik, alejhisselam primio prvu objavu, povjrerovala mu je, prenosi se da kada je primio objavu, i vraćao se kući a srce mu još lupaše i reče: Pokrijte me! Pokrijte me!e Pokrili su ga, dok ga strah nije napustio, a onda je ispričao Hatidži slučaj i dodao: Bojim se sebi!« – Ne, Boga mi! – reče Hatidža – Allah te neće nikada poniziti i napustiti, jer ti obilaziš rodbinu, snosiš teret (pomažući siročad), stječeš za siromahe, gostoljubiv si i pomažeš one koji zastupaju istinu. Hatidža je bila najljepši primjer čestitosti, razboritosti, vjere i strpljenja. . Ona se predala islamu, toliko potpuno da je postala njegovo srce i srž. Hatidža je doslovno živjela i umrla za islam. Svu djecu, izuzev sina Ibrahima, rodila mu je Hatidža.  Uvijek je bila uz njega kada je osjecao tegobu. Bila je njegova nada, smirenost i pouzdanost. Jedne prilike, dolazi melek džibril i kaže Poslaniku, alejhisselam: „O Allahov poslaniče. Evo ti dolazi Hatidža sa zdjelom hrane, pa kada dođe prenesi joj selam od njenog Gospodara i od mene i obraduj je dvorcem u džennetu od suhog bisera u kome nema buke niti neprijatnosti.“

Kada su ga napadali i u laz ugonili Allah mu je podario olaksanje u Hatidzi. Poslanik, alejhisselam, je znao reci svojoj zeni: ” Hatidza, doista ja te ne mogu obradovati kao sto ti mene mozes obradovati.

Njihov brak je bio poput Džennetske bašče,  i tokom cijeloga života ona mu je pružala  ljubavi i pažnju. Na taj način  ona je postala žena najsretnije porodice na ovom svijetu. Bila je toliko prefinjena da je Allahov Poslanik, alejhisselam, za nju rekao: „Ja sam, uistinu, opskrbljen njenom ljubavlju!“(Muslim.) Poslanik, alejhisselam je rekao:  ”Najbolje žene koje će biti u Džennetu su Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim.”

Naravno, Poslanik, alejhisselam, je osoba najljepše ćudi, te nije teško biti idelana supruga takvome čovjeku. Muhammed, a.s. je ličnost čiju veličinu priznaju muslimani i nemuslimani, bio je brižni prijatelj i savjetnik svojim drugovima, odan suprug i pun ljubavi, zaštitnik svoje djece, vođa Umeta.

Nije tako teško biti Hatidža, posebno ako se ima na umu nagrada za takve osobine i djela koja je posjedovala. Ipak, svako može pokušati, ako ne uspije u potpunosti, onda će možda uspjeti djelimično. Brak je posebna institucija, zahtjeva požrtvovanost i konstntanu žrtvu supružnika, pa neka se svako prispita, nije li bolje uložiti trud, uzeti pouku i živjeti sretnim životom.

 

Autor: Remka Džemić

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.