Koliki broj SMS poruka šaljemo osobama koje su tek korak do nas?

Da li vam se kada dogodilo da niste imali volje ustati iz naslonjača i otići do svojeg člana kuće da mu nešto poručite, pa ste mu radije poslali SMS? Vjerovali ili ne, takve se stvari događaju jako često, sada je provedeno i istraživanje koje je ukazalo na to koliko smo postali lijeni i ovisni o pametnim telefonima.
Kada bih vas sada pitali što mislite koliko često ljudi svojim sustanarima radije šalju SMS, nego li im poruku prenesu osobno, vrlo vjerojatno biste pogriješili. Naime, ova navika mnogima je ušla pod kožu i gotovo je nevjerojatan podatak da prosječni Britanac pošalje čak 10.000 SMS porukama godišnje članovima svoje obitelji koji su na korak do njega.

Dakle, osoba u Britaniji pošalje čak 10.000 SMS poruka godišnje osobi koja se nalazi u drugoj sobi ili prostoriji. Iako bi poruku vrlo lako mogli prenijet usmenim putem, komunikacija sve više ide online, odnosno preko mreže. Neka od najčešćih pitanja koja se pojavljuju u takvim situacijama su: “Možeš li isključiti televiziju?”, “Što je za večeru?”, “Ugasi svjetlo”, “Dolaziš li u krevet?”, “Volim te”, “Ručak je gotov”, “Doneseš mi šalicu čaja?” ili primjerice “Ide na spavanje”.

Ono što još više iznenađuje je podatak da su za takve poruke najodgovornije majke, koje su većinski pošiljatelji poruka u susjednu sobu. Jedan djelić ispitanih tvrdi kako je takav način komunikacije jedino kvalitetno sredstvo za dopiranje do djece i kako ih na taj način poslušaju. Jedni kao razlog prakticiranja takve komunikacije navode izbjegavanje svađe koja se javlja kada krenu komunicirati s djecom lice u lice, dok neki tvrde kako ih takav način komunikacije zabavlja.
Istraživanje je provedeno na 2.000 ispitanika na području Velike Britanije. Iako su rezultati vjerojatno iznad očekivanja, to nikako ne ide u pohvalu modernim komunikatorima. Naime, izbjegavanje razgovora i zurenje u mobitel nisu vrlo vjerojatno najbolje odgojne metode. Roditelji koji prakticiraju takav način komunikacije, trebali bi se zapitati pomažu li time zapravo svojoj djeci ili stvari samo odgađaju do eskalacije.

Piše: M.Ž.

Izvor: pcchip.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.