Kompjuter koji otkriva tajne ljudskog uma

Poslije 12 godina izrade i uloženih 15 miliona funti, veliki kompjuter dizajniran da imitira ljudski mozak konačno je spreman da bude uključen, javlja „Indipendent“.

Napravljen u Mančesteru, kompjuter “SpiNNaker” (Spiking Neural Network Architecture) sastoji se od milion procesora koji mogu da izvedu 200 biliona akcija u sekundi, što znači da može da modeluje više bioloških neurona u stvarnom vremenu od bilo koje druge mašine koja je do sada napravljena.

Za razliku od tradicionalnih računara, “SpiNNaker” ne komunicira slanjem velikih količina informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže.

Umjesto toga, oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga tako što istovremeno šalje male količine informacija na različite destinacije.

„Napravili smo u suštini mašinu koja više radi kao mozak, a ne tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo. Krajnji cilj projekta je oduvjek bio milion jezgara u jednom računaru za primjenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu. Sada smo to postigli, što je fantastično“, rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru.

“SpiNNaker” je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, ali će i ovako pružiti uvid bez presedana u to kako funkcioniše ljudski mozak, navodi Indipendent.

To je, kako se navodi, moguće simulacijom različitih delova mozga, kao što je bazalna ganglija, oblast koju pogađa Parkinsonova bolest.

Prema riječima Farbera, “SpiNNaker” može da pomogne naučnicima da otkriju neke tajne toga kako funkcioniše ljudski mozak tako što će pokrenuti izuzetno veliki broj simulacija.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.