Kosti proizvode hormone koji komuniciraju s mozgom

Kosti proizvode hormone koji komuniciraju s drugim organima i tkivima, uključujući mozak, bubrege i jetru, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima.

“Kosti skoro vrše funkciju žlijezda. Mnogo toga se dešava između kosti i mozga i drugih organa, tako da su kosti postale jedan od najistaknutijih organa koji se trenutno proučavaju”, rekla je Beate Lanske koja proučava kosti i minerale na Harvardu.

Najmanje četiri koštana hormona imaju dodatnu funkciju komuniciranja. Naučnici tek počinju otkrivati šta ovo znači za zdravlje. Istraživanje i katalogiziranje hormona trebalo bi pružiti više informacija o tome kako tijelo reguliše šećer, energiju i masti.

Nakon što miš jede, koštane ćelije apsorbuju hranjive tvari i oslobađaju hormon lipokalin 2 u krv odakle putuje do mozga i prenosi informaciju nervnim ćelijama koje regulišu apetit i “govore” mozgu da je organizam sit.

Istraživači su ranije vjerovali kako su ćelije masti odgovorne za stvaranje lipokalina 2, ali kako je ovo istraživanje pokazalo, kosti proizvode više hormona nego masne ćelije.

(klix.ba)
Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.