Kršćanin objašnjava zašto posti ramazan- Isus je postio u mnogim situacijama

Druženje s muslimanima tokom godina me je naučilo da je besmisleno kritikovanje i osuđivanje vjera i vjerskih grupa. To samo pojačava tzv. ‘sukoba civilizacija’.

Umjesto da raspirujem vatru arogancije i neznanja, ja radim samo ono na šta me je Isus pozvao- udružio sam se s čovječanstvom i pružio ruku mira onima koji su označeni kao ‘neprijatelji’. U duhu ovoga sam odlučio da učestvujem u nečemu što je u biti kršćansko i islamsko- post tokom ramazana.

Iftario sam u Islamskom centru Clear Lake i Muslimanskom američkom udruženju u Seabrooku, Teksas. Na iftarskom druženju su prisustvovale osobe različitih društvenih staleža. Imao sam priliku da govorim o modelu društvene integracije Poslanika Muhammeda i kako se danas ovaj model može primijeniti u društvu.

Slušao sam kako drugi govore o slijeđenju Poslanika po pitanju aktivizma u društvenoj pravdi i važnosti činjenja dobrih djela čovječanstvu Sjedinjenih Država i šire. Iako sam prethodno postio s muslimanima, okupljanje u Clear Lakeu je bilo posebno jer tu je bilo mnogo nemuslimana koji su došli da podrže svoje komšije muslimane i nauče više o islamu.

Muslimani vjeruju da je post osnovni stub islama- zaista, post tokom ramazana je jedan od pet stubova islama.

Muslimani tokom ovog svetog mjeseca se usredotočuju ne samo na suzdržavanje od hrane i nečistoća u tijelu/umu, već također posvećuju pažnju svijesti o Višem biću i Njegovim očekivanjima od nas kao ljudskih bića.

Svjesnost o Bogu, ili takva u islamu, muslimani njeguju tokom ramazana kroz milostinju i služenje čovječanstvu.

Također se njeguje kada muslimanske zajednice širom svijeta pozivaju svoje komšije da podijele hljeb s njima i šire poruku mira.

Kršćani poput mene također vjeruju da je post najvažnija kršćanska tradicija. Isus je u mnogim situacijama postio, naročito kada je bio iskušan zlom. Svrha Isusovog posta je bila jednostavna- približiti se Bogu za uputu.

U kontekstu druženja s muslimanima, ramazan me uči da i moje blagostanje ovisi od blagostanja mojih komšija i neprijatelja. Ako musliman pati, ja također patim jer smo mi dio iste zajednice. Naše blagostanje zavisi od zajedničke posvećenosti društvenom skladu i jedinstvu.

Iako solidarnost i međuvjerski dijalog ne moraju biti očigledno povezani postom, oni svakako obuhvataju duh ramazana.

U Kur’anu (sura el-Bekara, 185 ajet) se navodi: ” U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.”

Ovaj dio je usmjeren na čovječanstvo i pravednost, a ne na zatvorene zajednice i nepravdu. Ova univerzalna poruka poziva ljude da budu suosjećajni i pravedni, a ne podijeljeni i okrutni. Poslanik Muhammed je ponovio ovu poruku ravnopravnosti kada je upozorio čovječanstvo da ne posti ako post ne poboljšava zajednicu.

On je kazao: “Ko ne ostavi laž i postupke po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće“!

Muhammedova izjava otkriva da je ramazan više od uzdržavanja od hrane- riječ je o duhovnom odgoju i kako Bog očekuje od nas dobre odnose među grupama ljudi.

Moj post je više od običnog čina prijateljstva kako bi se izgradili mostovi razumijevanja između muslimana i kršćana. Moj post je o ramazanskom duhu i kako ovo razdoblje približava mene i druge Svemogućem. Postim ramazan ne zbog toga što sam musliman, već zbog toga što sam kršćanin i ljudsko biće koje brine o svojim bližnjima.

Svaki ramazan je prilika da se uključimo u ‘dijalog civilizacija’, gdje se ljudi različitih vjera okupljaju i ujedinjuju pod zastavom čovječanstva. Ovo je formula kojom će se naš svijet izliječiti od mnogih bolesti. Ovo je zapovijed Muhammeda i Isusa.

Napisao: Craig Considine

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.