Kršćanstvo izumire u Njemačkoj, raste broj muslimana

Broj katolika i protestanata tijekom 2016. pao ne na rekordno niske granice u odnosu na prijašnje godine. Prema podacima njemačke evangeličke crkve (EKD), krajem 2016. bilo je oko 22 milijuna evangelista u Njemačkoj. Demografske promjene igrale su odlučujuću ulogu u promjeni: umrlo je oko 340.000 vjernika, dok je kršteno tek 180.000 novih. Oko 190.000 napustilo je crkvenu zajednicu, a samo 25.000 ih se pridružilo, piše Die Zeit. Slična situacija je i sa katoličkom crkvom, koja je izgubila oko 162.000 vjernika prošle godine, o čemu je u Bonnu u petak izvijestila njemačka biskupska konferencija, a prenio portal katolisch.de. Ipak, ova brojka je nešto manja u odnosu na 2015., kada je katoličku zajednicu napustilo oko 180.000 vjernika. Godine 2015. 10,4 posto katolika redovno pohodilo svete mise, što je tijekom 2016. palo na 10,2 posto. Katolička crkva prošle godine brojila je oko 23,6 milijuna vjernika, što je više od sljedbenika evangeličke crkve kojih je bilo 21,9 milijuna. Zajedno s pravoslavcima i još nekim kršćanskim denominacijama, ukupan broj kršćana u Njemačkoj činio je 58,3 posto vjernika.

Ova brojka učestalo se smanjuje. Tako su primjerice 2012. kršćani činili 62 posto njemačkog stanovništva, dok je 2013. ta brojka pala na 61,6 posto. Njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller izjavio je kako situacija „dramatična“ i to ne samo u Njemačkoj, već čitavoj Europi. „Europa prolazi proces prisilne de-kristijanizacije, koja ide mnogo dalje od same sekularizacije,“ izjavio je Müller.

Müller se također požalio na „takozvane progresivce, koji traže pobjedu u progonu takozvanih konzervativaca.“ Dakako, nasuprot kršćanima, muslimani su u znakovitom porastu. Procjenjuje se da ih je oko 4,7 milijuna u Njemačkoj, što je značajan porast u odnosu na 3,8 do 4,3 milijuna 2011. Prema prognozama organizacije Pew Research Center, do 2050. očekuje se da će 1 od 10 „Nijemaca“ biti musliman, a da će do 2070. broj muslimana nadmašiti broj kršćana. Historičar Walter Laker je napisao da je 1980. godine u Njemačkoj bilo 700 malih džamija i soba za molitvu a trenutno je njihov broj većih od 3000.
Danas, Turska kontroliše 900 džamija i vjerskih zajednica u Njemačkoj.

Turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan je posvećen tome da u svim evropskim metropolama sagradi još džamija, kao što je u Turskoj sagradio preko 17 000 takvih objekata od preuzimanja vlasti. Međutim, Turska nije jedina muslimanska država koja gradi vjerske objekte po Evropskim gradovima. 2015. godine, u najvećem jeku izbjegličke krize u Evropi, Saudijska Arabija je ponudila Njemačkoj da sagradi 200 vjerskih objekata za potrebe muslimanskih izbjeglica. Mnogi Njemci su ovo ocijenili kao veoma cinično, s ozbzirom da Saudijska Arabija nije htjela primiti izbjeglice. Muslimani veoma brzo zamjenjuju domicilno stanovništvo Njemačke i ostalih zapadnoevropskih zemalja. Žene u zapadnoevropskim zemljama u prosjeku rađaju 1,4 – 1,9 djeteta dok taj postotak kod muslimanskih žena iznosi 3-7. Ako se ovakav trend nastavi, nije teško zaključiti da će područje Francuske, Belgije i Njemačke, koje već ima 10% muslimana, za 60-70 godina postati države sa većinskim muslimanskim stanovništvom.
Zanimljivost je da usprkos ovom padu broja članova kršćanskih zajednica istodobno raste priljev financijskih sredstava od novca poreznih obveznika. Prošle godine tako je katolička crkva dobila 6.15, dok je protestantska dobila 5.45 milijardi eura.

Izvor: narod.hr/tribun.hr

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.