Kuća koja je ispunjena ljubavlju, ispunjena je i bogatstvom i uspjehom

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Žena je izašla iz svoje kuće i ugledala tri starca sa dugim bijelim bradama koji su sjedili u dvorištu. Nije ih poznavala, pa im se obratila riječima: ”Ja vas ne poznajem, ali vjerovatno ste gladni, pa bih vas zamolila da uđete u kuću da vam dam da jedete.”

Upitali si: ”A je li domaćin u kući?”

Žena je odgovorila: ”Nije, on se još nije vratio sa posla.”

”Onda mi ne možemo ući u kuću”, rekli su starci.

U večernjim satima, kada je njezin suprug došao kući, ona mu je rekla šta joj se dogodilo. Čuvši to, muž joj je rekao: ”Idi i zovi ih da uđu u kuću.”

Žena je izašla i ponovo ih pozvala u kuću, a oni su rekli: ”Ali, mi ne ulazimo u kuću zajedno.”

”Zašto?”, upitala je. Jedan od njih objasnio je: “Njegovo ime je Bogatstvo”, pokazujući rukom na jednog od svojih prijatelja, ”a njegovo ime je Uspjeh”, pokazao je na drugog prijatelja, ”a moje ime je Ljubav. Ti se ponovo vrati u kuću i pitaj muža kojeg od nas bi volio ugostiti u svojoj kući.”

Žena je ušla u kuću i objasnila mužu o čemu se radi, a on je, sav sretan, rekao: ”Kako je ovo dobro! No, ja bih ipak pozvao starca Bogatstvo, pa da ispuni našu kuću bogatstvom i izobiljem.”

Žena se nije složila sa muževim prijedlogom, pa je rekla: ”Dragi, zašto ne bismo pozvali Uspjeh?”

Sve je to slušala njihova snaha (supruga od sina) koja je bila u drugoj sobi, pa je požurila da i ona iznese svoj prijedlog, rekavši: ”Zar ne bi bilo najbolje da pozovemo starca koji se zove Ljubav, pa da našu kuću ispuni ljubavlju?!”

Tada je domaćin rekao svojoj supruzi: ”Hajde da poslušamo savjet naše snahe. Idi i pozovi starca Ljubav neka uđe u kuću.”

Žena je izašla i upitala: ”Koji je od vas Ljubav? Neka uđe u kuću da bude naš dragi gost.”

Starac Ljubav izašao je i krenuo prema kući, a za njim su krenula i druga dvojica. Žena se iznenadila kad je to vidjela, pa im je rekla: ”Ja sam pozvala samo Ljubav. Zašto vas dvojica idete za njim?”

Dvojica staraca su odgovorili: ”Da si pozvala Bogatstvo ili Uspjeh, druga dvojica bi ostali vani. No, budući da si ti pozvala Ljubav, gdje god ide Ljubav, idemo i mi s njom. Gdje god postoji ljubav, tu je i bogatstvo i uspjeh.”

saff.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.