Lajčak novi predsjednik Generalne skupštine UN-a

Slovački šef diplomatije kaže da je vrijeme da se reformira Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i da će se za to zalagati tokom svog 12-mjesečnog predsjedavanja.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izabran je za narednog predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a tu dužnost trebalo bi preuzeti na 72. sjednici tog međunarodnog tijela, koja će početi u septembru.

Do sada je tu funkciju obnašao diplomata iz Fidžija Peter Thomson.

Lajčak je kazao da će se tokom 12-mjesečnog predsjedavanja tim tijelom fokusirati na težnje da se dostigne mir i pristojan život za sve ljude, sprečavanje sukoba i medijaciju, borbu protiv siromaštva, migracija i za ljudska prava.

On je dodao da je vrijeme da se reformira Vijeće sigurnosti UN-a, kao i da će se zalagati za to.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Lajčk nedavno je ocijenio da se Evropska unija udaljava od zapadnog Balkana, prostora koji je za nju prirodan, a da je sve prisutnija frustracija stanovništa zbog “malo opipljive Unije”.

Neostvarivanje evropske perspektive

S druge strane, naveo je da nijedna od opcija za regiju ne predstavlja realno ispunjenje želja za sigurnošću, stabilnošću i ekonomskim prosperitetom građana zapadnog Balkana.

Lajčak je istakao da bi neostvarivanje evropske perspektive generiralo nacionalizam, a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima.

Kako je naveo, jedna od posljedica bila bi migracija iz regiona, kao i otvorena vrata za migraciju sa područja Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

Potrebno je, kazao je Lajčak, pustiti zemlje zapadnog Balkana da se, umjesto perspektive određene fiktivnim kalendarima, inspiriraju započetim procesima, vlastitim napretkom i njegovim primjerenim nagrađivanjem.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.