Lajčak novi predsjednik Generalne skupštine UN-a

Slovački šef diplomatije kaže da je vrijeme da se reformira Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i da će se za to zalagati tokom svog 12-mjesečnog predsjedavanja.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izabran je za narednog predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a tu dužnost trebalo bi preuzeti na 72. sjednici tog međunarodnog tijela, koja će početi u septembru.

Do sada je tu funkciju obnašao diplomata iz Fidžija Peter Thomson.

Lajčak je kazao da će se tokom 12-mjesečnog predsjedavanja tim tijelom fokusirati na težnje da se dostigne mir i pristojan život za sve ljude, sprečavanje sukoba i medijaciju, borbu protiv siromaštva, migracija i za ljudska prava.

On je dodao da je vrijeme da se reformira Vijeće sigurnosti UN-a, kao i da će se zalagati za to.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Lajčk nedavno je ocijenio da se Evropska unija udaljava od zapadnog Balkana, prostora koji je za nju prirodan, a da je sve prisutnija frustracija stanovništa zbog “malo opipljive Unije”.

Neostvarivanje evropske perspektive

S druge strane, naveo je da nijedna od opcija za regiju ne predstavlja realno ispunjenje želja za sigurnošću, stabilnošću i ekonomskim prosperitetom građana zapadnog Balkana.

Lajčak je istakao da bi neostvarivanje evropske perspektive generiralo nacionalizam, a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima.

Kako je naveo, jedna od posljedica bila bi migracija iz regiona, kao i otvorena vrata za migraciju sa područja Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

Potrebno je, kazao je Lajčak, pustiti zemlje zapadnog Balkana da se, umjesto perspektive određene fiktivnim kalendarima, inspiriraju započetim procesima, vlastitim napretkom i njegovim primjerenim nagrađivanjem.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker