Lažne vijesti su popularnije na društvenim mrežama od vjerodostojnih

Prošle sedmice su naučnici s MIT-a u časopisu Science objavili rad koji se bavi širenjem pravih i lažnih vijesti na društvenim mrežama. Za potrebe svog istraživanja analizirali su oko 126 hiljada priča koje su kružile Twitterom od 2006. do 2017. godine, a koje je dalje prosljeđivalo otprilike 3 miliona ljudi i to preko 4,5 miliona puta.

Istraživanje je generalno pokazalo kako su se lažne vijesti u pravilu brže širile, dostizale su više čitalaca, a glavni uzrok tome je ljudska priroda, a ne plaćeni botovi. Analiza je pokazala kako su istinite priče (koje su potvrdili servisi za provjeru tačnosti informacija) vrlo rijetko dostizale više od 1.000 korisnika. Kod lažnih vijesti, njih 1% najistaknutijih je često dostizalo i do 100.000 korisnika.

Senzacionalizam i snažne emocije koje lažne vijesti donose motivisale su ljude i na veći broj reakcija i retweetova. Tako je lažna vijest u prosjeku dobila i do 19 lančanih retweetova u 10 puta kraćem vremenu nego je istinitoj vijesti trebalo da dostigne 10 takvih prosljeđivanja. Lažne vijesti takođe imaju 70% veće šanse da će ih korisnici prosljeđivati dalje, pokazalo je istraživanje.

Očekivano, najviše se i najbrže šire lažne vijesti iz područja politike. Njihovi najaktivniji “prosljeđivači” najčešće su korisnici s malo pratilaca i oni manje i kraće aktivni na Twitteru – dok su verifikovani nalozi s većim brojem pratilaca češće širili istinite priče.

(bug)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.