Legendarna “prva jabuka” prodata za 375.000 dolara

Redak primerak kompjutera "Apple 1", prvog modela te kompanije i legende celokupne informatike, prodat je na aukciji u SAD za 375.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća iz Bostona.

Stiv Voznijak, suosnivač Applea zajedno sa pokojnim Stivom Džobsom, sam je u njihovim počecima napravio, kako legenda kaže, u Džobsovoj garaži, samo 200 primeraka “Applea 1”.

Kompjuteri su nastali tokom deset meseci između 1976. i 1977, navela je aukcijska kuća “RR Auctions”.

Računar je prodavan za 666,66 dolara u informatičkoj prodavnici “The Byte Shop” u Silikonskoj dolini. “Apple 1” je bio među prvim modelima personalnih kompjutera koji su mogli da se kupe sastavljeni.

GettyImages / Arhivska fotografija
GettyImages / Arhivska fotografija

Aukcijska kuća je saopštila da je prodati kompjuter prethodno restauriran i vraćen u originalno stanje, sa monitorom, matičnom pločom, kasetofonom, kablovima, tastaturom i drugim komponentama.

Posle restauracije kompjuter radio savršeno, a system je “bez problema prošao osmočasovno testiranje”.

Iako je postigao visoku cenu, prodati primerak “Applea 1” nije ni prišao rekordu od 905.000 dolara za koliko je 2014. Godine prodat jedan od primeraka u Njujorku.

Gettyimages / Ilustracija
Gettyimages / Ilustracija

Procene su da još uvek postoji 63 primerka prvog Appleovog kompjutera, od čega je samo deo njih i dalje u funkciji.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.