Lejla Ali Elmi prva muslimanka iz Somalije u švedskom parlamentu

Izvor: Akos.ba

Somalijsko-švedska političarka Lejla Ali Elmi postala je prva istočno-afrička muslimanka koja je izabrana u švedski nacionalni parlament, Riksdag – javlja islambosna.ba

“Dolazim iz predgrađa i odrasla sam u predgrađu, pitanje koje mi je bitno jeste školska politika. U socioekonomski siromašnim predgrađima škole su prilično loše. Moramo se fokusirati na škole i to je pitanje na koje ću se najviše fokusirati kada uđem u Riksdag”, kazala je Lejla za švedski Hiiraan.

Kao članica Zelene stranke, Elmi će predstavljati okrug Angered u Göteborgu. U Angeredu živi oko 14 hiljada Somalijaca i najveća je istočnoafrička zajednica u Švedskoj.

Elmi je rođena u Somaliji, a njezina porodica je početkom 1990-tih godina pobjegla u Švedsku kada je građanski rat podijelio zemlju. Ovo nije prvi put da predstavlja svoj narod, jer je od 2014. godine članica Gradskog vijeća Angereda. Njezina stranka je četvrta najveća stranka u Riksdagu sa 25 mjesta.

Elmi se sada pridružila dugoj listi političara rođenih u Somaliji koji stvaraju historiju i doprinose svojim zajednicama. Na listi se nalazi i Ilhan Omar, SAD, koja se nada da će predstavljati Minnesotu u Kongresu, kao i Madžid Madžid, koji je također ušao u historiju kao najmlađi gradonačelnik britanskog Sheffielda. Baš kao i Elmi prvo je bio vijećnik, a nakon toga zamjenik gradonačelnika.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.