Lideri EU odobrili finansijsku pomoć od 3 milijarde eura sirijskim izbjeglicama u Turskoj

Merkel je naglasila da je Turska učinila mnogo za više od tri miliona sirijskih izbjeglica koje je primila

Lideri Evropske unije u petak su se složili da puste drugu tranšu od tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

“Složili smo se da oslobodimo drugu tranšu za Tursku“, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel prilikom napuštanja samita EU, koji je trajao do ranih jutarnjih sati u petak.

U martu 2016. godine EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanje uslova za više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj. EU je obećao šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.

Merkel je naglasila da je Turska učinila mnogo za više od tri miliona sirijskih izbjeglica koje je primila od početka građanskog rata u Siriji.

U četvrtak je Italija iznijela primjedbe na oslobađanje dodatne pomoći od tri milijarde eura, zahtijevajući veću solidarnost od partnera iz EU u pogledu migracija.

(trt.net.tr)

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.