Ljajić: Revizija tužbe za genocid vodi zamrzavanju političkih odnosa Srbije i BiH

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da bi revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid dovela do zamrzavanja političkih odnosa dve zemlje, podseća na visoke kriterijume Međunarodnog suda na osnovu kojih utvrđuje da je počinjen genocid i kaže da ipak treba videti da li će uopšte doći do revizije.

– Ne mogu unapred da govorim o tome šta će biti, ali u svakom slučaju ako se to dogodi – plašim se da će naši politički odnosi na izvestan period biti zamrznuti – rekao je Ljajić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što je reviziju tužbe najavio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ljajić kaže da moramo da nađemo način da u takvim uslovima sarađujemo i da ovaj obim ekonomske saradnje bude nastavljen.

On je kazao da najpre treba da vidimo da li će doći do revizije tužbe i da li će taj zahtev biti podnet, a imajući u vidu da su kriterijumi koje je Međunarodni sud pravde postavio za utvrđivanje genocida jako visoki i da je bez obzira na težinu i obim počinjenih zločina teško da Međunarodni sud pravde donese odluku o tome da je počinjen genocid.

– Mislim da će biti razmotrene sve te opcije pre nego što bude podignuta tužba, tu su dva osnovna preduslova. Jedan je da dođe do novih činjenica, a mislim da je u ovih 10 godina sve što smo radili bilo potpuno transparentno kada smo izručili sve optužene Hagu i bili potpuno kooperativni kada je reč o dostavi dokumentacije i pristupa arhvima Srbije. Ne znam šta bi mogla da bude ta nova činjenica – naveo je Ljajić, koji je predsednik Saveta za saradnju sa Hašim tribunalom.

“Nema potencijala za krizu na jugu Srbije”

Ljajić je rekao da dešavanja na Kosovu imaju uticaja na situaciju na jugu Srbije, ali da ne veruje da bi tu moglo doći do nemira, te upozorava da rešavanje bilo kakvih problema treba odvojiti od rešavanja pitanja Kosova.

Na komentar novinara da uz tenzije na Kosovu obično idu i tenzije na jugu Srbije i na pitanje kome je u interesu da se zapali taj “fitilj”, Ljajić je rekao da na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa ne postoji potencijal za neku novu krizu.

– Ne verujem da tu može doći do neke eskalacije sukoba, nasilja ili problema. Mislim da tu ne postoji potencijal za neku novu krizu i ove probleme treba odvojiti od rešavanja problema na Kosovu koji se dešavaju u okviru Briselskog sporazuma – smatra on.

Ljajić dodaje da paralela ili korelacija tu ne sme da postoji, jer, kako kaže, problemi na jugu Srbije treba da se rešavaju na način na koji se rešavaju problemi svake manjinske zajednice u Srbiji.

– To znači da probleme u tom delu zemlje treba rešavati kroz institucije sistema Srbije, pojačanim prisustvom državnih organa u smislu razumevanja za te probleme i konkretnim akcijama u njihovom rešavanju – naveo je on.

Ljajić je istaka da ne veruje ni da u ovom trenutku postoji podrška međunarodne zajednice za bilo kakve ekstremističke ispade ili ekstremističke zahteve, te ističe da je država svesna ekonomskih i socijalnih problema koji postoje u tom delu zemlje i da je spremna da nastavi sa ulaganjem u tri opštine, pre svega u infrasturkturu.

Izvor: blic.rs

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.