London: Parlamentu podnesen prijedlog zakona o priznavanju Palestine

Ideja je potekla od Layle Moran, zastupnice Liberalnih demokrata i prvog palestinskog zastupnika u Velikoj Britaniji.

Layla Moran, prva britansko-palestinska zastupnica u donjem domu Parlamenta uputila je prijedlog zakona o zvaničnom priznavanju palestinske države, javlja Anadolija.

U video-snimku koji je podijelila na internetu prije nego je uputila prijedlog zakona, zastupnica Liberalnih demokrata kazala je da je vrlo ponosna što je izabrana za prvog palestinskog zastupnika u Velikoj Britaniji.

„Ali i dalje ostaje činjenica da Britanija nije službeno priznala Palestinu kao državu i vjerujem da je to nešto što bi se trebalo promijeniti“, rekla je Moran.

Dodala je kako je iznenađena napretkom koji je Vlada konzervativaca postigla u smjeru priznavanja države Palestine.

“Ja se zalažem za dvodržavno rješenje, ali sve dok ne bude priznata država Palestina, dva aktera ne mogu sjesti za stol kao ravnopravni partneri“, kazala je ona.

Iskra nade u srcima Palestinaca

Naglasila je kako je svjesna da sama odluka Velike Britanije da prizna državu Palestinu ne bi bila dovoljno rješenje, ističući da bi takav postupak ipak ponovno pokrenuo iskru nade u srcima Palestinaca diljem svijeta.

„Ohrabrujem svakoga ko vjeruje u mir između Izraela i Palestine, ko vjeruje u dvodržavno rješenje, da podrži ovaj zakon i podrži Britaniju da prizna Palestinu kao državu što je prije moguće“, rekla je Moran.

Prijedlog zakona će biti objavljen u narednih nekoliko dana ili sedmica, a ukoliko bi bio usvojen, zahtjevat će od Vlade da formalno prizna državu Palestinu u roku od tri mjeseca poslije usvajanja nacrta zakona.

Palestinu je do sada priznalo 137 od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.