Magazin TIME objavio listu 30 najutjecajnijih tinejdžera u svijetu: Izabrane i dvije muslimanke

Magazin TIME je objavio listu najutjecajnijih tinejdžera u 2017. godini na kojoj su se našle i dvije muslimanke, Rayouf Alhumedhi iz Saudijske Arabije koja živi u Beču i Muzoon Almellehan iz Sirije.

Rayouf Alhumedhi, 16 godina

Ove jeseni, milioni žena širom svijeta napokon će imati emotikone s kojima se mogu identificirati, zahvaljujući ovoj srednjoškolki iz Beča, koja je predložila nove emotikone s maramom za Appleove uređaje. Dok je prošle godine razmjenjivala poruke sa prijateljima, Alhumedhi, koja je muslimanka i nosi maramu, bila je zbunjena kada na svom mobilnom telefonu nije mogla pronaći emoji koji izgleda poput nje. „To je nešto što je važno za moj identitet”, kaže ona.
Alhumedhi, koja potječe iz Saudijske Arabije, pozvala je Apple, a zatim Unicode Consortium, koji kontrolira emotikon standarde. Njezina kampanja brzo je stekla popularnost i dobila podršku Alexisa Ohaniana suosnivača Reddita, i na kraju je Apple najavio da priprema emotikone s hidžabom.
Za  Alhumedhi je to korak naprijed u poštivanju raznolikosti i prihvatanju muslimanske vjere. „Mislim da će ovi emotikoni imati indirektan utjecaj na svijet”, kaže ona, „jer će ljudi koji su protiv hidžaba ili generalno protiv islama, na svojim tipkovnicama gledati takve emotikone.”

Muzoon Almellehan, 19 godina


Za milione djece koja žive u izbjegličkim kampovima, budućnost ne izgleda obećavajuće: samo pola njih je upisano u osnovne školi, a manje od četvrtine u srednje, što ozbiljno ograničava njihovu mogućnost napredovanja u životu. „Oni nemaju mnogo mogućnosti”, kaže Almellehan, čija porodica je iz prve ruke osjetila kako to izgleda, nakon što su 2013. godine izbjegli iz Sirije u Jordan. Njezina porodica sada živi u Newcastleu, u Engleskoj, a ona se danas bori da se to promijeniti. U junu je Almellehan postala najmlađi UNICEF-ov ambasador dobre volje. U sklopu svoje dužnosti, ona putuje svijetom i ukazuje na važnost obrazovanja,posebno u zemljama kao što su Čad, gdje militantna skupina Boko Haram prisiljava djecu da napuste škole.
Ipak, Almellehan ističe da se planira vratiti u Siriju. „Naša zemlja treba jaku generaciju, ” objašnjava.

(saff)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.