Mapa: Države s najviše aktivnih vojnih trupa u inostranstvu

Pogledajte koje države svijeta imaju najviše vojnika van svojih granica u operativnom kapacitetu.

Države širom svijeta šalju svoje vojne trupe u inostranstvo u borbene operacije, mirovne misije ili vježbe obuke. Singapur je dobar primjer zemlje koja obučava svoje vojnike u inostranstvu. Značajan dio zračnih snaga ove zemlje smješten je u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj, zbog ograničenog zračnog prostora kod kuće.

Ostavimo li vojnike na obuci po strani, koja zemlja ima najviše trupa u operativnom kapacitetu van svojih granica?

Izvještaj koji je nedavno objavio PwC (PricewaterhouseCoopers) pokazuje da je 14,9 posto američke vojske angažovano u koalicionim operacijama u inostranstvu. SAD ima velike vojne baze na Bliskom istoku, a rasprostranjenost njihovih vojnih snaga vidjela se i kada su početkom oktobra četiri vojnika poginula u zasjedi u Nigeru.

Kao i SAD, Rusija je snažno angažirana u Siriji, uz veliki broj vojnika u zračnoj bazi Khmeimim, a ima i trupe raspoređene u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Prema izvještaju PwC-a 6,7 posto ruskih oružanih snaga raspoređeno je van granica u operativnom kapacitetu.

Francuska je vojno prisutna u Africi i na Bliskom istoku. U operaciji Barkhane u Sahelu još uvijek je angažovano tri hiljade francuskih vojnika, a ova država je uzela i snažno učešće i u borbi protiv ISIL-a. U aktivnim operacijama širom svijeta učestvuje 8,9 posto francuske vojske.

Izvor: PwC

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.