Mapa: Najsmrtonosniji vulkani na svijetu

Naučnici su sastavili bazu podataka svih zabilježenih žrtava vulkanskih erupcija od 1500. godine.

Vulkani su jedan od najsmrtonosnijih prirodnih fenomena, naročito zbog toga što mogu dovesti do ljudskih žrtava čak i kada se ne nalaze u blizini ljudi.

Pojedine erupcije bile su toliko intenzivne da su utjecale na cijelu planetu.

Broj poginulih prilikom masivne erupcije vulkana Fuego u Gvatemali porastao je na 109, saopćila je agencija za katastrofe i forenzičke nauke te centralnoameričke zemlje Inacif.

Erupcija vulkana Fuego na Gvatemali početkom juna bila je najsmrtonosnija erupcija u posljednje četiri decenije.

Jedna od najvećih katastrofa u historiji se dogodila 1883. godine kada je Krakatau u Indoneziji raznijela snažna vulkanska erupcija. Prema podacima baze podataka objavljene u časopisu Journal of Applied Volcanology, tada je stradala 38.001 osoba. Primjetna vulkanska aktivnost zabilježena je 2007. godine i otada se sporadično pojavljuju, a posljednja se dogodila u martu 2017. godine.

U erupciji vulkana Mount Pelea, na francuskom otoku Martiniku 1902. je nastradalo 29.803 ljudi.

Treći najsmrtonosniji vulkan u historiji eruptirao je prije 27 godina u centralnoj Kolumbiji i izazvao smrt 25651 osobe.

Od deset najsmrtonosnijih vulkana polovina je eruptirala u Indoneziji, koja je poznata i kao zemlja Vulkana. Na toj otočnoj zemlji aktivnih je blizu 130 vulkana.

Ta zemlja leži na raskrsnici i prijelomu tektonskih ploča, čime je često izložena zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Izvor: Al Jazeera

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.