Matematika – glavni jezik nauke

Piše: Mr Muhedin Hadžić

Zbog svoje apstraktnosti, matematika je univerzalna u smislu u kojem druge oblasti ljudske misli nisu. Veza između matematike i drugih primjenjenih nauka ima dugu historiju. Svaka nauka na sebi svojstven način iziskuje prisustvo matematike kao neizbježnog faktora svog uspjeha.

– Nauka postavlja matematici zanimljive istraživačke probleme nudeći ključne podatke, dok matematika nauci pruža moćne metode za analizu tih podataka.

– Simbolički jezik matematike je posebno važan za nedvosmisleno izražavanje naučnih ideja. Bitno je istaći da matematika nauci daje gramatiku, tj. pravila na osnovu kojih se vrši stroga analiza naučnih ideja i podataka.

– Matematika i nauka imaju mnogo toga zajedničkog. To uključuje vjerovanje u razumljivu uređenost, uzajamno prožimanje mašte i logike, te ideal poštenja i otvorenosti.

– Matematika i tehnologija su također razvile uzajamno plodne odnose. Matematika logičkih veza je u velikoj mjeri doprinijela projektovanju računara i njihovom programiranju.

– Doprinos matematike inženjeringu je sveobuhvatan počevši od ispitivanja složenih sistema čije osobine se mogu detaljno razumjeti i opisati samo računarskim simulacijama. U tom simuliranju mijenjaju se i nacrti i operativni uslovi na osnovu čega se pronalaze najpovoljnija inženjerska rješenja.

– Pokrenuta inženjerskim potrebama, računarska tehnologija je, sebi svojstvenim načinima, otvorila potpuno nove oblasti u matematici, čak i u izvođenju dokaza, a također je od nemjerljive pomoći u rješavanju ranije zastrašujuće teških problema.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker