Matematika – glavni jezik nauke

Piše: Mr Muhedin Hadžić

Zbog svoje apstraktnosti, matematika je univerzalna u smislu u kojem druge oblasti ljudske misli nisu. Veza između matematike i drugih primjenjenih nauka ima dugu historiju. Svaka nauka na sebi svojstven način iziskuje prisustvo matematike kao neizbježnog faktora svog uspjeha.

– Nauka postavlja matematici zanimljive istraživačke probleme nudeći ključne podatke, dok matematika nauci pruža moćne metode za analizu tih podataka.

– Simbolički jezik matematike je posebno važan za nedvosmisleno izražavanje naučnih ideja. Bitno je istaći da matematika nauci daje gramatiku, tj. pravila na osnovu kojih se vrši stroga analiza naučnih ideja i podataka.

– Matematika i nauka imaju mnogo toga zajedničkog. To uključuje vjerovanje u razumljivu uređenost, uzajamno prožimanje mašte i logike, te ideal poštenja i otvorenosti.

– Matematika i tehnologija su također razvile uzajamno plodne odnose. Matematika logičkih veza je u velikoj mjeri doprinijela projektovanju računara i njihovom programiranju.

– Doprinos matematike inženjeringu je sveobuhvatan počevši od ispitivanja složenih sistema čije osobine se mogu detaljno razumjeti i opisati samo računarskim simulacijama. U tom simuliranju mijenjaju se i nacrti i operativni uslovi na osnovu čega se pronalaze najpovoljnija inženjerska rješenja.

– Pokrenuta inženjerskim potrebama, računarska tehnologija je, sebi svojstvenim načinima, otvorila potpuno nove oblasti u matematici, čak i u izvođenju dokaza, a također je od nemjerljive pomoći u rješavanju ranije zastrašujuće teških problema.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.