Merkel traži pomoć muftije Hasanovića: Njemačka želi hrvatski model za rješenje islamskog pitanja

Islamskoj zajednici u Hrvatskoj priznata je punopravnost, imaju pravo na vjeronauk u školama, otvaranje vlastitih škola…

Naime, njemački državni ministar za europske poslove Michael Roth, koji se prekjučer susreo s muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Azizom ef. Hasanovićem, toliko se oduševio uređenošću odnosa islama i države da je to još iste večeri odlučio prenijeti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel s kojom je imao dogovorenu večeru.

– Doista, pozvan sam u Berlin kako bih prenio naša iskustva, kakva Njemačka ne poznaje, i kako bi se organizirali susreti na kojima bi se prezentirala načela koja bi se mogla u jednom dijelu implementirati u njemačko društvo – rekao nam je muftija Hasanović.

Dodao je da je ministar Roth nakon njihova susreta odmah na svome Facebook-profilu objavio da zahvaljuje Islamskoj zajednici u Hrvatskoj „na predanosti, demokraciji, humanosti, miru, poštivanju i toleranciji“.

No, kakav je to „hrvatski model“ koji bi Islamska zajednica mogla ponuditi Njemačkoj i Europi u rješavanju islamskog pitanja?

Riječ je, zapravo, o uzajamnom uvažavanju države i Islamske zajednice u potpunosti i međusobnoj integraciji.

S jedne strane država je otvorena da integrira zajednicu muslimana u hrvatsko društvo, a s druge je spremnost Islamske zajednice u Hrvatskoj da se integrira u društvo, kako bi se izbjegla asimilacija, koja uvijek prijeti manjinama.

U praksi je to ostvareno ugovorom Republike Hrvatske i Islamske zajednice, kojim je priznata punopravnost Islamske zajednice, a kojim se ona financira iz državnog proračuna, dobiva pravo na vjeronauk u osnovnim i srednjim školama, omogućeno joj je otvaranje vlastitih vjerskih škola i osnivanje medija, vjerski blagdani (ramazanski i Kurban-bajram) priznati su vjernicima kao neradni dani, ugovorom s HRT-om omogućeni su prijenosi blagdana i gostovanja u emisijama, zajamčeno je pravo na halal prehranu u školama, bolnicama, zatvorima, vojsci i policiji te cjelovita duhovna skrb. Islam je, naime, lani obilježio sto godina otkako je priznat u Hrvatskoj.

– Najveći problem Europe u odnosu s islamom jest nepriznavanje islama kao ravnopravne religije unutar pravnih okvira većine europskih zemalja. Imati pet milijuna građana u zemlji koji ispovijedaju vjeru islam, a ne priznavati joj sva prava koja priznajete nekoj drugoj religiji, uzrok je frustracija i nezadovoljstva.

Nažalost, neke zemlje smatraju da je za integraciju dovoljno nahraniti, napojiti i odjenuti svoje građane. Primjeri Francuske, Njemačke, Švedske, Danske i da ne nabrajamo, govore suprotno. Nužno je da uz materijalnu egzistenciju ruku pod ruku ide i duhovna komponenta jer je čovjek sinteza duha i tijela.

Zanemariti tu dimenziju čovjeka ne smije se te se uz programe pozitivne integracije uključuje i to. Iako je za svaku pohvalu ono što su navedene, kao i brojne druge zemlje učinile za muslimane, oni više u velikoj većini nisu više doseljenici, azilanti ili neko strano tijelo, već građani kojima osiguravanje prava neće ni na koji način promijeniti europski identitet, naprotiv, obogatit će ga – rekao nam je u jednom razgovoru muftija Hasanović dodajući kako je neophodno internacionalizirati muslimanske zajednice u Europi, nacionalno pravno urediti, institucionalno na razini EU službeno priznati islam te unutar muslimanskih zajednica uspostaviti vertikalu odgovornosti. I papa Franjo 2014. podržao je prijedlog muftije Hasanovića na njihovu susretu u Vatikanu.

VECERNJI.HR

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.