Mijenjaju li se osjećaji ljubavi nakon stupanja u brak?

Novija studija koja je urađena na Univerzitetu u Miamiju pokazuje da osjećaj ljubavi pomaže u oslobađanju dopamina koji se nalazi unutar mozga i koji budi osjećaj žudnje i želje.

Tako je isto i s osjećajima brige koji prate ljubav, kao što je lupanje srca, suho grlo i drhtanje ruku.

Nakon stupanja u brak, mozak luči drugu materiju – oksitocin, koja daje osjećaj sigurnosti, opuštenosti i prisnosti.

Osjećaj se promijenio, a ljubav je ostala ista!

Jedna od deset osoba koje su već duže u braku ima istu hemijsku reakciju kada vidi dragu osobu kao i osoba koja je skoro stupila u brak, pokazala je studija urađena 1981. godine na Univerzitetu  u Teksasu u projektu pod nazivom “Elementi jačanja vječne veze” kojim je obuhvaćeno 168 supružnika kod kojih su ove reakcije bile izražene.

Istinska ljubav koja se ne prekida i ne slabi prolaskom godina, tema je o kojoj vole pričati i muškarci i žene, naročito oni u srednjoj dobi.

Ovaj eksperiment u kojem su ljudi, koji su imali u sebi izgrađen osjećaj stalne ljubavi, podvrgnuti ispiranju mozga, potvrdio je da je ljubav i nakon toga ostala!

Jedan dio muškaraca i žena nakon četrdesete godine ruši sve oko sebe, kao da se iznenada bude, kao da žive u jeku svojih mladih dana, pokušavaju do sustignu ono što su propustili u mladosti, primjenjujući metodu anarhije, a sve to završava se rušenjem ličnosti uz dokaz: Ja sam svoju misiju ispunio i sada želim da živim samo za sebe!

Novije američko istraživanje dokazuje da ljubav aktivira dvanaest dijelova mozga čija je funkcija lučenje hormona koji daju osjećaj opuštanja i uživanja, kao pod djelovanjem opojnog sredstva.

Iako se svi ovi procesi odvijaju u mozgu, ni srce, svjetski simbol ljubavi, iz njih nije isključeno.

Ljubav izaziva novu vrstu ovisnosti: miris, uzdisaji, dodir…, u ovome leži odgovornost za porodične veze.

Ljubav ima jače dejstvo na smanjenje osjećaja bola nego morfij.

Šok osvješćenja

Kada iskrsne problem ili dođe do razdvajanja osoba, ova lučenja prestaju i postepeno se prirodno povlače zato što mozak koji je zavolio tu osobu počinje da se navikava na neke stvari ili da otkriva neke ružne osobine, kao što su škrtost, varanje i egoizam.

Kada se sve odvija postepeno i kada to mozak prihvati, tada će stanje poznato kao “apstinencijska kriza” proći bezbolno.

Ali, ako voljena osoba iznenada nestane, a druga strana se s tim ne može pomiriti, onda se ova izlučenja spuštaju na nisku razinu i javlja se bol zbog rastanka s voljenom osobom. U tom trenutku javlja se razočarenje i gubitak volje za nastavkom života, izolacija, nedostatak volje za radom, što sliči apstinencijskoj krizi nakon konzumiranja droga.

Stručnjaci iz različitih nacija, vjernici i nevjernici, u ovoj situaciji savjetuju sljedeće:

  • udaljiti se od pjesama i filmova s ljubavnom tematikom i od svega što budi uspomene i nježnost, i početi se baviti sportom,
  • uključiti se u volonterske aktivnosti, kao što je briga o siročadi, starcima, invalidima,
  • promijeniti mjesto boravka, namještaj, naći novi hobi, upisati se na neki edukativni kurs ili tečaj stranog jezika,
  • ne pričati mnogo o lošem iskustvu.

Većina ljudi ne želi da bol prestane, uživaju u samokažnjavanju i ne žele da vrijeme izliječi njihove rane.

Ljubav vidi ruže bez trnja, ali kada prsti prokrvare, onda počinju zapitkivanja.

____________________

Iz knjige: Stazama egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

minber.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.