Milo “oživio” legendu: Ko je Pava iz Pavinog Polja?

Najzvučnije ime u Crnoj Gori svakako je Milo. Naravno, zahvaljujući najpoznatijem Đukanoviću. Ipak, nije on taj Milo o kom Crna Gora bruji od sinoć. Na javnu scenu kročio je policajac iz Kolašina Milo Šćekić o kom je Al džazira Balkan snimila dokumentarni film koji je sinoć premijerno prikazan u CNP-u, a gledaoci širom svijeta vidjeće ga u četvrtak.

Film govori o Milu koji napamet zna časni Kur’an i Sveto pismo, citira Dostojevskog, Tomasa Mana i Getea, Krležu i Andrića, analizira Njegoša, izučava psihologiju, otkriva uticaje svetih knjiga na Dantea i Teslu, bavi se ezoterijom, metafizikom i filozofijom, govori poeziju, pomaže djeci s autizmom…

Milo zna i dosta pojedinosti iz naše istorije, a jedna koja se mogla čuti u insertima filma kog ćemo tek gledati skrenula je posebnu pažnju novinaru Standarda.

Šćekić je u filmu “oživio” sjećanje na to kako je Pavino Polje dobilo ime.

Riječ je o legendi koju je Uprava za zaštitu kulturnih dobara proglasila nematerijalnim kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

Priča počinje prije tri ili tri i po vijeka kada je u pitomu dolinu Vraneš, između Bijelog Polja i Pljevalja, na čelu turske vojske, dojahao je silni Ahmed-paša. Prema legendi, jedina kćerka vraneškog kneza Nikole MilikićaPava udala se za Ahmet-pašu Hasanbegovića, uz uslov da ne mijenja vjeru.

“Ahmed-paša bijaše mlad, lijep, pun snage kao planine Lisa i Žuber što se izdižu iznad Vraneša. Ramena mu kao kovrenska i gorička brda. Kad bi projahao kroz dolinu, put kao da se lomio pod njegovim azginim atom. Jednoga dana su ga prostrijelile bistre oči vraneške ljepotice Pave. U njima se Ahmed okupao kao u bistroj rijeci Ljuboviđi i rastrčao konja kroz livadu, galopirao vijencima obližnjih brda, a onda se ponovo spustio u dolinu”, piše Veselin Konjević u knjizi “Vraneška legenda”.

Ahmed-paša i Pava su u braku, kako se vjeruje, dobili tri sina: MušuHasana i Dauta,

Prema legendi, Ahmet i Pava su se dogovorili da muška djeca budu islamske vjeroispovijesti, a ženska pravoslavne. Tako su rođeni blizanci MušaHasan i Daut, koji su svake nedjelje, na konju sa pozlaćenom opremom, majku vodili u crkvu i ispred vrata je sačekivali dok obavi obred. Po imenima trojice sinova nastala su tri znamenita muslimanska bratstva – Mušovići, Hasanbegovići i Dautovići.

Na drugom porođaju, rađajući kćerku Anđeliju, Pava je umrla. Njih dvije sahranjene su zajedno, a Ahmet-paša u znak velike ljubavi i poštovanja prema Pavi, posjede koje mu je donijela u miraz, nazvao je Pavino Polje.

U amanet je ostavio da bude sahranjen pored Pave. I danas  dvije kamene ploče, na jednoj urezan krst  a na drugoj polumjesec, nedaleko od centra Pavinog Polja, svjedoče o toj ljubavi nesvakidašnjoj…

Grob Pavino polje

“Predanje o Pavi, odnosno o nastanku imena Pavino Polje nosi u sebi snažnu poruku o potrebi za vjerskom i nacionalnom tolerancijom, bez obzira na sve moguće ljudske razlike i predrasude koje nameću razna vremena. Ljubav Pave i njenog muža (paše) ruši sve moguće barijere i predrasude. Iako nam dolazi iz dalekog srednjeg vijeka, ova priča nosi u sebi klicu savremenosti, oličenu u potrebi za trpeljivošću i suživotom, gdje se ne pita ko je koje vjere ili nacije, već da li je neko vrijedan poštovanja i ljubavi, ili ne”, zapisao je Konjević.

Markica

U čast ove legende Pošta Crne Gore je promovisala markicu „Pava i Ahmet“, u okviru izdanja „Istorijsko nasljeđe“.

M.M. 

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.