Mislila je da je ubijena u masakru u Sabri i Šatili /VIDEO/

Dirljivi susret palestinske pjesnikinje sa kćerkom nakon 24 godine

Rehab Kan’an je palestinska pjesnikinja rođena u Bejrutu 1959. godine. Na arapskim satelitskim kanalima pojavila se čitajući svoju nacionalnu poeziju o Palestini i Intifadi, a izgubila je 54 člana svoje porodice u masakru u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila u Libanonu, 1982 godine.

Allah, dž.š., je htio da njezina kćerkica Mejmena, koja je tada imala osam godina, preživi masakr. Nju je uzeo jedan komšija i brinuo se o njoj u jednom od kampova u Libanonu sve dok nije odrasla. Majka nije znala da je njezina kćer preživjela masakr, kao što niko nije znao da je njezina majka preživjela masakr. Majka je iz Libanona otputovala u Tunis gdje se ponovo udala i ostala je živjeti u Tunisu 15 godina. Libanonske vlasti nisu joj dozvolile da se vrati u Libanon.

Na početku druge palestinske Intifade, palestinska ”Hansa”, kako je zovu, pojavila se na jednom palestinskom satelitskom kanalu kako bi čitala i recitirala svoju nacionalnu poeziju. Jedan od njezinih komšija koji je bio sa njom u kampovima Sabre i Štile u vrijeme masakra, gledao je tu emisiju i prepoznao ju je po imenu nakon što su svi mislili da je ubijena. On je obavijestio njezinu kćerku da joj je majka živa, a zatim je TV kanal Abu Dabi organizirao sastanak majke i kćerke bez znanja majke. Bio je to, zaista, dirljiv susret.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušalić

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adbloker detektovan

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker.