Mislila je da je ubijena u masakru u Sabri i Šatili /VIDEO/

Dirljivi susret palestinske pjesnikinje sa kćerkom nakon 24 godine

Rehab Kan’an je palestinska pjesnikinja rođena u Bejrutu 1959. godine. Na arapskim satelitskim kanalima pojavila se čitajući svoju nacionalnu poeziju o Palestini i Intifadi, a izgubila je 54 člana svoje porodice u masakru u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila u Libanonu, 1982 godine.

Allah, dž.š., je htio da njezina kćerkica Mejmena, koja je tada imala osam godina, preživi masakr. Nju je uzeo jedan komšija i brinuo se o njoj u jednom od kampova u Libanonu sve dok nije odrasla. Majka nije znala da je njezina kćer preživjela masakr, kao što niko nije znao da je njezina majka preživjela masakr. Majka je iz Libanona otputovala u Tunis gdje se ponovo udala i ostala je živjeti u Tunisu 15 godina. Libanonske vlasti nisu joj dozvolile da se vrati u Libanon.

Na početku druge palestinske Intifade, palestinska ”Hansa”, kako je zovu, pojavila se na jednom palestinskom satelitskom kanalu kako bi čitala i recitirala svoju nacionalnu poeziju. Jedan od njezinih komšija koji je bio sa njom u kampovima Sabre i Štile u vrijeme masakra, gledao je tu emisiju i prepoznao ju je po imenu nakon što su svi mislili da je ubijena. On je obavijestio njezinu kćerku da joj je majka živa, a zatim je TV kanal Abu Dabi organizirao sastanak majke i kćerke bez znanja majke. Bio je to, zaista, dirljiv susret.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušalić

(saff.ba)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.