Mogorjelo – jedan od najljepših primjera rimske profane arhitekture

Izgrađena u I stoljeću, ime je dobila od slavenizirane riječi Magor, po poznatom panonskom mučeniku sv. Hermagoru. Prvobitni rimski naziv je Turess.

Prvobitno je predstavljala privatno imanje, ali je stradala prilikom požara u III stolječu. Na njezinim ruševinama izgrađeno državno imanje u IV stoljeću. Pravougaonog je oblika. Posjedovala je niz prostorija za ljude, oruđa, poljoprivredne proizvode, proizvodnju vina, ulja, pekaru, mlin, kanale za dovod i odvod vode. Na prvom spratu vile živio je vlasnik vile, što je bila novina rimske kulture obzirom da su bogatiji Rimljani uvijek živjeli u prizemlju građevine.

Na drugom spratu su živjeli radnici. Građevina je pripadala helenističkom stilu, što je jasan dokaz prisustva istočnog dijela carstva na tlu Bosne i Hercegovine. Od keramike pronađeni su fragmenti pehara iz kojih se pilo vino, tanjiri, zdjele, te brojni drugi kućanski predmeti od keramike.

kameni-spavac.online

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.