Moje pisanje ima za cilj da se istina otrgne iz čeljusti laži

Iz štampe je upravo izašla knjiga „Istina“ autorice Elmedine Muftić, kolumnistice web magazina Bošnjaci.Net. Od nekoliko stotina objavljenih kolumni, 121 sa dodatnom obradom su našle mjesto u knjizi.

Recenziju je napisao akademik dr. Mustafa Cerić, dok se kao izdavač pojavljuje sarajevska “Pravda”, inače organizacija koja je svoj rad posvetila istraživanju i snimanju dokumentarnih filmova, utvrđivanju istine o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima.

Sadržaj knjige Elmedine Muftić je svjedočenje istine, buđenje uspavane svijesti Bošnjaka, istina o genocidu, agresiji na Bosnu i Hercegovinu, policijskim represalijama i događajima u Sandžaku… to su samo neke od tema o kojima piše Elmedina Muftić, sa kojom smo obavili razgovor u povodu izlaska “Istine”.

Bošnjaci.Net: Ispred tima Bošnjaci.Net i vjernih čitatelja srdačno ti čestitamo na objavljenoj knjizi. Zašto knjiga?

Elmedina MUFTIĆ: Hvala lijepa! Knjige su jednostavno moja velika ljubav. Ujedno, ovo je moja prva knjiga, molim Allaha dž. š. da bude zadovoljan i da mi podari snage, znanja i čistog nijjeta kako bih nastavila sa pisanjem, ustrajala u borbi za istinu i pravdu.

Bošnjaci.Net: Zašto si se odlučila na objavu knjige?

Elmedina MUFTIĆ: Od 2013. godine do danas sam uz Allahovu pomoć napisala nekoliko stotina kolumni, koje su objavljene na našem portalu Bošnjaci.net, a koje su preuzimali i drugi portali, za koje sam dobila pozitivne kritike, podršku, što je po meni znak i obaveza. Kako u svemu postoje znakovi jasni za one koji razuma imaju, tako sam i ja razumjela da jedan dio kolumni zbog težine tretiranih tema treba da ostanu sačuvane u formi knjige, kako bi kao pouka i poruka ostale generacijama koje dolaze.

Jasno, samo ono što je zapisano ostaje, stoga je bitno pisati i zapisivati; posebno je bitno pisati o temama koje se tiču naše krvave prošlosti u kojoj nam stoji upisano 11 genocida; o našoj historiji na koju možemo i moramo biti ponosni; o nama Bošnjacima kao autohtonom narodu na ovim prostorima. Mi smo jedini narod u svijetu uz čije ime ponosno stoji „dobri Bošnjani“! Pisati o velikanima našeg naroda, o našim gazijama i njihovoj hrabroj borbi za opstanak Bosne i Bošnjaka, ne samo u zadnjoj agresiji i genocidu, nego kroz čitavu historiju. Naša domovina Bosna i Hercegovina je imala sinove i kćeri koji su svoje živote bespoštedno davali za njezin opstanak. Pisati o najboljim sinovima ovog naroda, našim šehidima, ako Bog da, čija dova i danas čuva Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.

Nama je pisanje emanet, pa iz tog razloga je proistekla i ova moja knjiga.

Bošnjaci.Net: Odakle i zašto naziv Istina?

Elmedina MUFTIĆ: Svako od nas je na ovaj svijet došao sa zadatkom da svjedoči Istinu. Svi smo mi, odnosno trebali bi biti – šahidi (svjedoci) Istine. Sve što radimo i govorimo, naše riječi i naša djela trebaju biti na putu istine, kako bi svijet i vrijeme u kojem smo odabrani da živimo postali mjesto reda i sklada. Mi smo na Zemlju kao namjesnici poslani da na njoj red uspostavimo, preduslov svih uslova za red i harmoniju jeste Istina. Moje pisanje ima za cilj da se istina otrgne iz čeljusti laži u kojima je naši dušmani vijekovima pokušavaju držati. Bošnjaci dugi vremenski period imaju embargo na pamćenje i istinu, vakat je da sami sebi svojim uspravljanjen i osvajanjem slobode taj embargo dokinemo. Ako to ne učinimo sami, drugi nam neće, sigurno. Njima odgovara da nas ubijede da je laž postojana. Ali kad smo kod samog naziva moje knjige „Istina“, to mogu da zahvalim uredniku Bošnjaci.net, mom prijatelju, bratu i saborcu Esadu Krciću, koji je taj naslov predlagao.

Bošnjaci.Net: Naslovnica knjige bi trebala puno da govori; ko je osoba sa naslovnice?

Elmedina MUFTIĆ: Sve što je unutar korica proizvod je onoga što je izvana. Na naslovnoj strani knjige je šehid, inša’Allah. Moj sugrađanin, Rifet Koprdža, gazija o kome se malo zna a koji je gazijskom borbom pokazao kako se voli i brani domovina. Samom objavom na naslovnici moje knjige, željela sam da sačuvamo sjećanje na ovog gaziju i potaknem druge da čuvamo sjećanje na sve one koji su se borili za našu domovinu i branili naš narod. Također da potaknem sve one u izvršnoj vlasti da ponosno, bez stida i straha učine, da ulice, trgovi i instutucije nose imena naših gazija iz naroda.

Molim Allaha, da ova knjiga bude dijelom poticaj u afirmaciji lika i djela onih koji su za ovu zemlju i ovaj narod dali ono najvrijednije što čovjek posjeduje, a to je život. Tamo gdje su stali oni, ugrađujući svoje živote u temelje ove države i opstanak ovog naroda, moramo nastaviti mi, koji smo preživjeli, ne bez razloga. Rifet Koprdža je moj emanet; njegov šehadet je moja obaveza da se borim da pobijedi istina.

Bošnjaci.Net: Kada se može očekivati promocija i kako doći do knjige?

Elmedina MUFTIĆ: Promocija knjige će se održati, ako Bog da, 15. marta 2017. godine u 19,00 h u Bošnjačkom institutu Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Promotori knjige će biti dr. Mustafa Cerić i dr. Tarik Kurbegović a moderator Harun ef. Hodžić.

Ovim putem pozivam sve one koji prate moj rad i one koji su zainteresovani da dođu na promociju. Knjiga se može naručiti preko mog face book profila.

Bošnjaci.Net: Za kraj?

Elmedina MUFTIĆ: Nema kraja; borimo se dalje, istinom protiv laži, na to nas obavezuju žrtve genocida kroz vrijeme!

Dozvolite mi da se ovom prilikom zahvalim Allahu dž.š. na milosti koju mi je spustio, učinio me razumom obdarenom, nagradio me najvećom nagradom vjere i svjedočenja šehadeta, razlikovanjem dobra od zla, laži od istine, te me počastio da budem u društvu insana koji se bore da Njegova riječ bude gornja, da istina pobijedi, da Bošnjaci se probude. Zahvaljujem se web portalu Bošnjaci.net koji mi je ustupio prostor i time afirmisao moje pisanje, uredniku Esadu Krciću, koji je moj prijatelj, brat i saborac, mojoj porodici koja mi je pružala bezgraničnu podršku u mom radu, mojim prijateljima čija podrška nema ovodunjalučku mjeru vrijednosti.

Posebno bih se zahvalila dr. Mustafi Ceriću, čovjeku kojeg neizmjerno poštujem, cijenim i čije mišljenje za mene ima posebnu vrijednost – na podršci koju mi pruža i koji je ujedno i recenzent moje knjige, dr. Tariku Kurbegoviću, Bošnjaku čija podrška je bezuslovna, a ljubav za Bosnu i Bošnjake bezgranična, naravno i Harunu ef. Hodžiću, koji je učinio sve da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

(Bošnjaci.Net)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.