More kojim sada vladaju kamile

Aralsko more je bilo toliko veliko da su ga nazivali morem, iako se radi o jezeru.

Nekada je bilo četvrto najveće jezero na svijetu, a sada je u tom obliku nestalo i to vjerovatno zauvijek nakon decenija izloženosti katastrofalnom politikom vođenja računa o životnoj sredini.

   

Jedinim projektom je spašen sjeverni dio jezera, i sada opet služi kao mjesto gdje mogu da pecaju ljudi iz okolnih gradova i sela.

Aralsko more je uništeno najviše zbog odluke vlasti u Sovjetskom savezu da rijeke Sir Darja i Amu Darja koje se ulivaju u jezero, preusmjere u pustinju kako bi poboljšali proizvodnju pamuka.

Gradnja irigacionih postrojenja je počela četrdesetih godina, i za 20 godina se obala jezera skratila puna tri metra.

Stanovnici okolnih sela su morali da putuju do drugih jezera u Kazahstanu da bi preživjeli.

Sada kamile vladaju koritom jezera, a zemlja je prekrivena slanom korom što skoro onemogućava poljoprivredne aktivnosti.

Već početkom devedesetih se Aral podijelo na nekoliko malih djelova sa vodom,  i jedino je sjeverni dio mogao biti spašen u saradnji sa susjednim Uzbekistanom.

Iako se dio ribara vratio i riblji fond uvećao, stariji stanovnici okolnih sela se sa sjetom sjećao prošlih vremena.

“Ovo sad nije nikakvo more, veliko jezero je imalo talase i do sedam metara”, priča Sagnaj Zurimbetov, koji ima 84 godine, a ribarstvom se bavi 56 godina.

(vijesti.me)

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.