Motivi koji čovjeka nagovaraju na ogovaranje i njegov lijek

l. Iskaljivanje bijesa jednog čovjeka prema drugom razlog je koji navodi na mržnju. Kada se god mržnja poveća, poveća se i ogovaranje protivnika. 

2. U uzročnike ogovaranja spada i slaganje, predusretljivost i potpomaganje prijatelja, jer se – kada se zajedno zabavljaju u klevetanju drugih – jedan od njih, ustručava suprotstaviti prijatelju i prekinuti ga, bojeći se da se ovi na njega ne naljute i ne napuste ga, pa ih i dalje nastavlja pomagati, misleći da je to za dobrobit prijateljstva.

3. U uzročnike ogovaranja spada i želja za uzdizanjem sebe na  račun omalovažavanja drugog. Tako se zna desiti da neko za drugoga tvrdi da je neznalica, ograničen i sl., sa ciljem da dokaže kako je on bolji od njega i drugima se pokaže pametnijim. Isti je slučaj sa zavidnošću prema onome koga svijet hvali, voli i poštuje i njegovim
klevetanjem u želji da mu se navedeni ugled potkopa.

4. U uzročnike ogovaranja spadaju i igra, zabava, ismijavanje, imitiranje i zbijanje šala na račun drugoga, kako bi se kroz sve to za ebe pridobiti, bar neki od prisutnih.

Lijek protiv ogovaranja:

Onaj ko drugoga ogovara, prije svega mora znati da se ogovarajući drugoga izlaže Allahovoj srdžbi i preziru i da njegova dobra djela odlaze onome koga ogovara, a ako ovaj nema dobrih djela, onda se grijesi onoga koga ogovara njemu prenose. Onaj ko o ovome vodi računa neće dozvoliti da mu se jezik upusti u ogovaranje drugoga. Ako se, pak, dođe u iskušenje ogovaranja, treba se sjetiti svojih mahana, njima se pozabaviti, pokušati ih otkloniti i postidjeti se da se pored svojih mahana traga za tuđim.

U tom smislu neko je u stihu lijepo rekao:

Ako druge vrijeđaš mahanom koju i sam imaš

Kako ljude može vrijeđati onaj ko je ćorav?

A ako druge vrijeđaš sa mahanom koju nemaju,

Znaj da je to kod Boga i ljudi još veći grijeh!

 

Zato se o motivu koji navodi na ogovaranje mora dobro razmisliti i pokušati ukloniti, jer je najbolji lijek protiv bolesti  uklanjanje njenog uzroka.

lskupljivanje za ogovaranje

Znaj da onaj ko ogovara drugog istovremeno čini dva grijeha:

jedan prema Uzvišenom Allahu, jer čini ono što mu je On zabranio i drugi prema Njegovu stvorenju. Otkup od prvoga sastoji se u  pokajanju i obraćanju Allahu sa molbom da ga oprosti, dok otkup za drugi može biti dvojak:

-Ako je ogovaranje došlo do ušiju onoga na čiji je račun učinjeno, onaj ko ga je ogovorio dužan mu je otići, zatražiti halala i pokazati kajanje za svoj postupak.
-Ako, pak, ogovaranje nije doprlo do njegovih ušiju, umjesto da od njega zatraži halala, sada treba moliti za oprost njegovih grijeha, pohvaliti ga i dobrim spomenuti, pred istim onima pred kojima ga je ogovorio, kako bi i njihova srca očistio.

Bistro more poboznosti i suptilnosti / Ahmed Ferid

stazomislama.com

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.