Muftija Dudić gradskim čelnicima: Umjesto otimanja – uključite se u obnovu

Mešihat poziva sve vjernike pa i one koji zloupotrebljavaju ovu mubarek aktivnost, pozivajući ih da prestanu sa hajkom i uznemiravanjem vjernika, da se umjesto toga, ukoliko zaista žele pružiti pomoć i učestvovati u izgradnji ove i bilo koje druge džamije i obnovi bilo kojeg vakufa, obrate i stave na raspolaganje Mešihatu ili nadležnom Medžlisu koji će utvrditi na koji način se to najbolje može učiniti – stručno, savjetodavno, finansijski ili na neki drugi način

Saopćenje za javnost predsjednika Mešihata muftije Dudića

Povodom otpočetih radova na restauraciji i obnovi Arap džamije u Novom Pazaru i raznih neosnovanih, tendencioznih i zlonamjernih kritika, mišljenja i osuda koje iznose pojedini lokalni politički faktori posredstvom svojih medija, želeći ostvariti niske lične i političke interese, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obavještava javnost, iako znajući da za to i nema potrebe, jer je u dosadašnjem radu Mešihata imala priliku uvjeriti se da su svi realizirani poslovi i projekti bili u cilju zaštite vjere i vjerskih vrijednosti, časti i dostojanstva vjernika, te unapređenja općih uslova rada i života muslimana, da su radovi na obnovi Arap džamije poduzeti u momentu kada je to bilo neophodno, znajući da niko drugi taj posao neće uraditi, kao što je bio slučaj ranije sa svim drugim obnovljenim džamijama i vakufima, da se radovi odvijaju uz poštivanje svih standarda i normi, uz sve ono što je neophodno da bi, koliko je to moguće, džamija zadržala svoj raniji izgled i služila svrsi zbog koje je napravljena od strane vakifa prije nekoliko stoljeća i ostala  prkositi vremenu i raznim zulumćarima koji su rušili i porušili mnoge džamije u blizini Arap džamije, jer su im smetale, kao što i ona danas nekima smeta, koji bi na njenom mjestu rado vidjeli nešto drugo, a ne džamiju, mjesto na kojem se Uzvišenom Allahu pada na sedždu i potvrđuje iskrena vjera.

Arap džamiju, kao i sve druge džamije, u skladu sa kur’anskim ajetima, podižu i održavaju iskreni vjernici, koji Allaha vjeruju, namaz obavljaju, zekat daju i koji se samo Allaha boje, jer oni najbolje znaju koja je vrijednost i svrha Allahovih kuća, tj. džamija, te kakve one trebaju biti.

Stoga, Mešihat poziva sve vjernike i sve ljude dobre volje da iskoriste priliku koja se pruža jednom u stotinu godina i ugrade sebe u trajni vakuf Arap džamije, uključujući i one koji zloupotrebljavaju ovu mubarek aktivnost, pozivajući ih da prestanu sa hajkom i uznemiravanjem vjernika, te da se umjesto toga, ukoliko zaista žele pružiti pomoć i učestvovati u izgradnji ove i bilo koje druge džamije i obnovi bilo kojeg vakufa, obrate i stave na raspolaganje Mešihatu ili nadležnom Medžlisu koji će utvrditi na koji način se to najbolje može učiniti – stručno, savjetodavno, finansijski ili na neki drugi način.

Mešihat, kao vrhovni izvršni organ Islamske zajednice, ima stručne službe i ljude u koje ima puno povjerenje, koji vode računa da sve aktivnosti Mešihata, na različitim poljima, budu realizirane stručno i kvalitetno, u skladu sa vremenom i potrebama vjernika u njemu.

PREDSJEDNIK

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.