Muftija sandzački održao predavanje u Bijelom Polju

Dana 22. 03. 2017. godine Muftija sandzački hfz. Abdurrahman ef. Kujević održao je predavanje u Centru za kulturu u Bijelom Polju na temu ” Svako da obavlja svoju obavezu”. U okviru ove teme Muftija je govorio o odgovornosti. Čovjek je odlikovano stvorenje baš po tome što je odgovoran za ono što radi. Svaka osoba u društvu bez obzira koju ulogu da obavlja odgovarna je za svoje djelovanje. Ulema ima najveću odgovornost. Oni su ti koji vode narod. A najveća opasnost za društvo jeste kada poziciju koja pripada ulemi zauzmu oni koji to ne zaslužuju, podvukao je Muftija Kujević. Obični ljudi su takodjer odgovorni šta su uradili za promociju dobra i istine. Najbolji primjer kako se trebaju ponašati pojedinci u zajednici jeste Ebu Bekr koji je bio najaktivniji na polju misionarstva. Njegovim angažmanom su većina desetorice kojima je obećan Dzennet primili islam, podvukao je hfz. Abdurrahman. Omladina je stub i stožer svake zajednice i generacije. Oni su ti koji imaju najviše energije.

Energija koju će oni negdje da upotrijebe. Obaveza ih je usmjeriti da tu snagu upotrijebe u pravom smjeru i polju, istakao je Muftija sandžački. Žena ima posebnu ulogu. Nemoj da naše majke, kćerke, sestre i supruge zanemaruju svoju ulogu. Majke su te koje odgajaju velikane. Iza svakog velikog čovjeka stoji uspješna žena. Vladari su odgovorni za svoje narode. Oni trebaju da budu servis svojim narodima i njihovim potrebama. Također institucije trebaju da budu u službi svih ljudi. Kada institucije postanu cilj a ne sredstvo nastaje poremećaj. Zlouporaba institucija može imati loše posljedice za sve ljude. Muslimanski narodi će uvijek biti konstruktivni i korisni u svojim zajednicama bez obzira da li živjeli ondje gdje su oni većina ili u mjestima gdje većinu čine narodi drugih konfesija, zaključio je Muftija Kujević. Vakat.me

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.