Muftija sandžački predvodio Bajram namaz u Pašinoj džamiji

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević danas je predvodio Bajram namaz i održao bajramsku hutbu u Pašinoj džamiji u Svojboru u Novom Pazaru. Sabah namaz je predvodio hfz. Ferid ef. Fijuljanin nakon čega se džamatu obratio imam džamije Idris ef. Beširović i upoznao prisutne sa kratkim bajramskim programom koji će održati sandžački hafizi na čelu sa Muftijom Kujevićem.

Na samom početku hafizi Ferid Fijuljanin i Haris Saračević su proučili suru Insan i Saff nakon čega je glavni imam iz Brodareva Almir ef. Šantić održao kratki vazi nasihat u kojem je na koncizan i jezgrovit način pojasnio značenje sure En Nebe. Almir ef. je u svom govoru podsjetio na suštinska pitanje u našem životu a to su odakle smo došli, zašto živimo i kuda idemo. Pozvao je da nastavimo preporod duša koji smo započeli u mjesecu ramazanu i da Milostivi Allah voli Svoje robove kada se Njemu vraćaju i popravljaju svoje i stanje zajednice.

Nakon toga se pristupilo klanjanju Bajram namaza a onda je Muftija Kujević održao hutbu u kojoj je između ostalog rekao :

” Ovo je dan radosti i veselja. Radujemo se istini, uputi, namazu, postu i ostalim dobrim dijelima koje smo činili. Najveći keramet i čast na dunjaluku je ustrajati na pravom putu do smrti. Biti u pokornosti i ibadetu Uzvišenom Stvoritelju je privilegija a ne teret. U toku ovog mjeseca ramazana imali smo bogat programski sadržaj na kojem nam zavide mnoge muslimanske sredine i društva. Zasluga za to pripada prije svega našem Darežljivom Gospodaru a poslije toga našoj Islamskoj zajednici koja se izborila za slobodu i autonomiju u svom djelovanju i radu. To je velika blagodat koja će trajati sve dok budemo na njoj zahvalni a blagodati se uzdižu onda kada promijenimo svoj odnos prema njoj.

U tom smislu neka Allah primi i od vas i od nas dobra djela i neka vam je Bajram šerif mubarek olsun, poručio je na kraju Muftija sandzački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Na platou džamije klanjače je pri izlasku čekala pristojna zakuska.

Informativna služba Muftijstva

Vakat.me

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.