Muftijstvo koje procentualno ima skoro najviše vakifa u Bosni i Hercegovini

U sklopu sedme manifestacije «Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2017.», ovogodišnja manifestacija u svom bogatom programu obuhvatila je i grad Jajce. Medžlis islamske zajednice Jajce je počašćen što je imao priliku da prethodna dva dana ugosti mnogobrojne goste i priznate profesore i doktore nauka koji su iznosili svoje referate o vakufima na području Jajca.

Manifestacija «Dani Vakufa u Bosni i Hercegovini 2017.», njen program u Jajcu započeo je utorak navečer 24. aprila, u Domu kulture promocijom knjige „Monografija Tuzlanskih vakufa“ a promotori Hasan-ef. Spahić, predsjednik MIZ Tuzla, dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije u Sarajevu i prof.dr. Ismet Bušatlić su na veoma slikovit, slušaocima zanimljiv i inspirativan način predstavili ovo vrijedno djelo autora mr. Dženana Rahmanovića i mr. Elmedina Avdibašića o stanju vakufske imovine na području MIZ Tuzla. Moderator promocije dr. Zehra Alispahić svojim zanimljivim predstavljanjem je ovoj promociji donijela posebnu dozu vedrine.

Nakon završene promocije u 19:00 h program manifestacije nastavljen je prijemom za istaknute vakife sa područja Muftijstva travničkog. Vakifi ili osobe koje svoj imetak izdvajaju u ime Allaha, dž.š., a za potrebe IZ-e i svih muslimana okupljeni na jednom mjestu su činili posebno zadovoljstvo, što je u svom obraćanju istakao i sam direktor vakufske direkcije dr. hfz. Senaid Zajimović. Ističući da Muftijstvo travničko procentualno ima skoro najviše vakifa u Bosni i Hercegovini, te pohvalio ured muftije travničkog, jer u svom radu svake godine organizuje prijem i dodjeljuje zahvalnice za istaknute vakife u toj godini.

Tako je bilo i na prijemu u Jajcu. Istaknutim vakifima sa područja svih medžlisa Muftijstva travničkog dodijeljene su zahvalnice za njihov dobrotvorni rad, a za najistaknutijeg vakifa u 2016 godini proglašen je hadži Salih Gafić iz Medžlisa Gornji Vakuf, koji se kratko obratio. Poslije njega obratio se g-din Asim Hamidović koji je predstavljao Medžlis Jajce i džemat Šipovo. G-din Hamidović je naglasio značaj vakifa u prošlosti a posebno danas.

Drugi dan manifestacije u Jajcu donio je posebno bogat i interesantan program. Okrugli sto na temu «Vakufi na području MIZ-e Jajce» i izlaganje 11 stručnih i kvalitetnih radova kroz dvije sesije bio je posebno zanimljiv za sve prisutne slušaoce.

Vakufska imovina u cijeloj Bosni i Hercegovini je kroz historiju sistemski uništavana i oduzimana, te su zbog toga činjenice, dokazi, vakufname, rješenja, analize, planovi i programi koje su izlagači kroz prezentacije predstavili slušaocima bili posebno interesanti, jer su donijeli mnogo zanimljivih podataka za sve prisutne. Medžlis Jajce, ako Bog da, planira iskoristiti potencijal vakufske imovine u narednom periodu, u planu je:

  1. Otvaranje vrtića na Volijaku ove godine.
  2. Povratiti parcelu Varošnice – izraditi idejni projekt za hotel.
  3. Završiti kompleks dzamije Esme Sultanije.
  4. Kultivisanje parcela vakufske imovine.
  5. Dovršetak izgradnje džamija.

U narednom periodu sljedi izdavanje Zbornika radova o vakufima u Jajcu koji će biti od koristi muslimanima ovog područja jer će dati bolji pregled vakufske imovine u prošlosti i sada.

Zahvalni smo svim učesnicima , vakifima, a posebno vakufskoj direkciji i direktoru dr. Zaimoviću što je Jajce bilo domaćin ovogodišnje 7. manifestacije «DANI VAKUFA u Bosni i Hercegovini 2017. godine».

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.