Muslimanski nišan uzidan u ogradi – Podgorica

Od oduzetog vakufa danas muslimanki nišani i svjedoci historije koriste kao stepenice i ograda.

Stari kameni muslimanski nišan postavljen na ogradi u blizini hotela “Nikić” u produžetku Tabačkog mosta u centru Podgorice.

Na početku nišana piše: Nema Boga osim Allaha – Muhamed je Allahov poslanik”, a zatim datum smrti Muhamed-age sina Ibrahimovog.

Napominjemo da je cijeli dio centra grada – gdje su sada azerbejdžanski park, zgrade i hotel “Nikić”, nekada bio groblje, da je tu postojala medresa i jedna od glavnih džamija u Podgorici. To je bila vakufska imovina oduzeta islamskoj zajednici.

Ovakav odnos prema stanovnicima islamske vjeroispovijesti od strane SPC, CPC i režima nije ništa novo ali sve dok Muslimani budu ćutali i opraštala ovaj i ovakav odnos će se ponavljati.

Ovaj nišan je dio muslimanske historije i za Muslimane znači mnogo, jer pokazuje da su Muslimani bili stanovnici Podgorice, da su bili i ostaće dio ovog društva, kao i da su bili dio svih kulturnih, političkih i drugih procesa a harfovi na njemu (Šehadet) je prvi od pet stubova Islama.

Očekujemo od nadležnih da adekvatno reaguju a od muslimanskog stanovništva da se konačno probudi i podigne glas protiv nepravde i nepoštovanja.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.