Muslimanski vojskovođa zbog kojeg je hiljadu zarobljenika prešlo na islam

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Godine 734/116. h.g., namjesnik Afrike, Ubjedullah ibn Habab imenovao je za namjesnika islamske Španije (Endelus) neustrašivog mudžahida Ukbu ibn Hadžadža es-Selulija. Štaviše, Ukbi ibn Hadžadžu bilo je ponuđeno da bira između Afrike, što uključuje kompletnu sjevernu Afriku, i Endelusa, pa je on odabrao Endelus, jer je to bila zemlja džihada.

Tokom sedmogodišnjeg namjesnikovanja u Endelusu, Ukbe ibn Hadžadž izvršio je sedam vojnih pohoda i vodio je isto toliko bitaka unutar Francuske. Ukbe ibn Hadžadž vratio je slavu džihada na tlo Francuske, pa su pod njegovim vođstvom muslimani osvojili pokrajinu Provansu (Provence) na jugoistoku Francuske i uspostavili u njoj vojne baze. Zatim je Ukbe ibn Hadžadž osvojio i oblast Dauphinée, današnja French Riviera, istočno od Liona, kao i gradove Saint Paul i Narbonne, glavni grad pokrajine Septimania. U to vrijeme, muslimanska osvajanja proširila su se sve do pokrajine Piedmont u sjevernoj Italiji.

Ono po čemu je Ukbe ibn Hadžadž posebno ostao upamćen jeste njegovo posjećivanje nemuslimanskih zarobljenika u Endelusu, koje je pozivao u islam i objašnjavao im temeljne principe islama. Zabilježeno je da je hiljadu zarobljenika primilo islam posredstvom da’ve namjesnika Endelusa, Ukbe ibn Hadžadža.

Osim po svojoj hrabrosti, Ukbe ibn Hadžadž es-Seluli, bio je poznat i po pravednosti, kako prema svojim vojnicima, tako isto i prema svim građanima Endelusa, muslimanima i nemuslimanima. Ovaj hrabri mudžahid i namjesnik poginuo je kao šehid 123. godine po Hidžri (741. godine po Isau, a.s.).

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.