Na primorju stabilna situacija: Tokom noći nije bilo većih padavina

Na primorju je jutros stabilna situacija, nakon jučerašnjeg nevremena koje je donijelo poplave stanovnicima Herceg Novog, Kotora i Budve.

Iz hercegnovske Službe zaštite i spašavanja rečeno je TV “Vijesti” da tokom noći nije bilo većih padavina i da su ispumpavali vodu iz mnogih kuća i privatnih objekata koji su poplavili.

Zbog štete koju je kiša napravila, oko 200 Novljana zatražilo je pomoć, saopštio je načelnik tamošnje Službe zaštite Zlatko Ćirović nakon sinoćnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

U Herceg Novom su sinoć izbila tri manja požara na Savini i Igalu zbog problema sa instalacijama.

Pričinjena je šteta u hotelima “Residence” u Pržnu i i “Oaza” u Budvi. Voda je prodrla i u kancelarije TO Budva na šestom spratu TQ Plaza. Tokom noći, voda je napunila i korito Grđevice. Put Budva – Tivat ponovo je jutros otvoren. Djelovi grada bili su sinoć u mraku, ali se kasnije stanje popravilo.

Grđevica

TV “Vijesti” je potvrđeno da je situacija bolja nego juče i u Kotoru.

“Noć je protekla mirno, vatrogasci nijesu imali nekih većih poslova. Intezitet kiše je smanjen, tako da se nadam da će tokom dana prestati. Svi pripadnici Službe zaštite u Dobrovoljnom društvu Perast su u punoj aktivnoj pripravnosti” kazao je komandir kotorske Službe i spašavanja Kotor, Maksim Mandić.

Obilna kiša i vjetar izazvali su juče kolaps u Bokokotorskom zalivu, a voda je prodrla u privatne kuće, stambene i privredne objekte i škole.

Najkritičnije je bilo u u Kotoru, gdje je kiša preplavila šetalište, kao i u Radanovićima, Prčanju, Stolivu i Dobroti, gdje je voda preplavila puteve i otežala prilaz brojnim objektima i kućama. Najveću akciju pripadnici Službe spasavanja imali su u Radanovićima, gdje je evakuisano više od 100 djece iz škole za strance. Evakuaciju je kotorska služba zaštite organizovala u saradnji sa vatrogascima iz Perasta, Komunalnom i policijom MUP-a, a u akciju spasavanja djece uključili su se i prevoznici.

U Herceg Novom voda je prodrla u tri učionice i kino salu OŠ “Orjenski bataljon”, u zgrade kod Brodogradilišta i zgrade solidarnosti u Bijeloj. Poplavljene su prostorije u hotelu “Palmon bay” u Igalu, market “Franca” u Igalu, prostorije u zgradi Opštine, tri konobe u Igalu. U Bijeloj su dva oborena stable pala na magistralu kod Dječijeg doma Mladost i vile Mireli. Vjetar je oborio i jedno stablo u Baošićima. Bio je poplavljen i kružni tok u Meljinama i Jadranska magistrala i lokalni putevi. Skale u Starom gradu i u centru pretvorene su u vodopade, a glavni trg u jezero. Vodostaji potoka u Bijeloj, Zelenici, Herceg Novom i Igalu su izuzetno visoki, kao i nivo rijeke Sutorine koja je “došla” do visine mosta u blizini stadiona Solila.

Iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na sve vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe.

Nevrijeme je pokazalo i prve vidljive poljedice nasipanja zemlje u kumborskom tjesnacu, gdje se sa gradilišta Portonovi u Kumboru duže od tri mjeseca brodovima istovaruje zemlja, pijesak i mulj, a kamioni mikseri angažovani na gradilištu firme Carine u neposrednoj blizini Portonovog, peru na obali i sadržaj spiraju u more. Nasuta zemlja zbog aktivnosti mora, talasa i brzih strujanja, izaziva zamućenje kakvo je u kumborskom tjesnacu vidljivo danas.

Izvor: vijesti.me

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.