Najodabranija žena Ummeta

U jednoj predaji Aiša radijallahu-anha kaže: ”Nisam bila ljubomorna ni na koga kao na Hatidžu. Ona je umrla tri godine prije nego što sam se ja udala za Muhammeda ﷺ , i on ju je stalno spominjao. Allah mu je naredio da je obraduje dvorcem u Džennetu, a kada bi Poslanik ﷺ zaklao bravče, uvijek je nešto od toga poklanjao Hatidžinim prijateljicama.”
Nemoguće je opisati Poslanikovu ﷺ čistu ljubav prema Hatidži i u pravu je bila Aiša kada je kazala: ”Kao da na dunjaluku nije bilo druge žene osim Hatidže.” Jeste, mnogo je žena na dunjaluku bilo, ali nije bilo žene koja je posjedovala takve kvalitete, vrline i savršen ahlak kao što je Hatidža. To potvrđuju i riječi Allahovog Poslanika ﷺ: ”Hatidža je odlikovana, u odnosu na druge žene iz mog Ummeta, kao što je Merjem odlikovana u odnosu na sve žene svijeta.” (Tabberani i Bezzar)
U drugom hadisu Poslanik ﷺ je rekao: ”Najodabranije žene u Džennetu su: Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asja bint Muzahim, žena faraonova.” (Hadis bilježe Ahmed, Ebu Ja’la i Taberani)
Također je rekao: ”Merjem bint Imran je najbolja žena svoga vremena, a Hatidža bint Huvejlid je najbolja žena svoga vremena.” (Muslim)
U predaji koju bilježi imam Muslim stoji da se Aiša naljutila zbog toga što Poslanik ﷺ stalno spominje Hatidžu i u srdžbi je uzviknula: ”Hatidža!?”, a Muhammed ﷺ joj je odgovorio: ”Ja sam opskrbljen ljubavlju prema njoj.”
Eto tako je Hatidža našla mjesto u srcu Poslanika ﷺ i nije je mogla zamijeniti nijedna druga žena na dunjaluku, ali je isto tako Hatidža, kao majka svih vjernika zauzela mjesto u srcima svih muslimana i tako će ostati do Sudnjeg dana. Hatidža bint Huvejlid, prva muslimanka iz ovoga Ummeta, supruga posljednjeg Allahovog Poslanika ﷺ i majka svih vjernika, umrla je tri godine prije Hidžre u Medinu u šezdeset petoj godini života.
Molimo Allaha da je nagradi za njen hizmet islamu i Muhammedu ﷺ i da je u Džennetu spoji sa njenim voljenim mužem, Muhammedom ﷺ i njihovom djecom.
Neka mjesto njihovog susreta bude biserni dvorac na obali džennetske rijeke, u kojem ju je Poslanik ﷺ vidio nakon njenog preseljenja na ahiret.

Odlomak iz knjige: ”Žene iz vremena Poslanstva”
Autor: Abdussamed Nasuf Bušatlić
Muslimanka.org

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.