NANA BAHTA IZ NOVOG PAZARA: Kao tren prođe 105 godina

Zajedno sa sinovima Salkom i Bajramom, unucima, praunucima i najbližim rođacima, nana Bahta Suljković iz Novog Pazara proslavila je u srijedu, uz rođendansku tortu, čestitke i želje da poživi još dugo, svoj 105. rođendan.

Mada je još prije pet godina ušla u drugo stoljeće svog života ili u jedanaestu deceniju, bika Bahta, porijeklom iz sela Rastenovići na Pešteri, a danas žiteljka novopazarskog naselja Svojbor, još je na nogama, relativno dobro vidi, spava “ko beba”, malo slabije čuje i sve pamti i razumije… Gotovo nikad nije bila kod ljekara, ne voli lijekove “da se ne bi na njih navikla”, skoro sve jede i posebno uživa u svežem hljebu natopljenom varenikom…

“Srećna sam što su sinovi Salko i Bajram i njihove familije danas uz mene, zbog mog rođendana došli su iz Njemačke gdje žive i rade, i uvijek na ovaj dan dođu da me posjete, izljube i razvesele”, priča srećna starica Bahta i naglašava da svoju dugovječnost dobrim dijelom duguje i svojoj djeci koja je, kako ističe, paze kao malo vode na dlanu.

Mada sada uživa u svim zadovoljstvima, život baka Bahte nije bio nimalo lak, preživela je okupacije, ratove, težak rad, gladne godine… Dva puta se udavala, najpre u 29. godini i sa prvim suprugom rodila je dvoje djece koja su odavno na “onom svijetu”. Nakon što je 12 godina bila slobodna, sreću je u 41. godini života pronašla sa rahmetli Sulejmanom Suljkovićem, divnim suprugom sa kojim je izrodila četvoro djece, kćerka Ismeta joj je preminula odmah poslije rođenja, a danas su u životu ćerka Sanija Curić (65), koja živi u selu Požega kod Novog Pazara i kod koje često boravi i sinovi Salko (62) i Bajram (58), koga je dobila u 53. godini života.

“Za lijep i dug život mnogo je važna porodična harmonija i sloga, važno je da nema trzavica i stresova, sekiracija najviše šteti ljudima. Čini mi se da je život prošao gotovo kao tren, koliko god da je dug, život je kratak, zato u njemu treba uživati”, poručuje ova još krepka starica, pišu Večernje novosti.

Ponosna na unuke i praunuke

“Moj ponos i dika je mojih 10 unučadi i 13 praunučadi, rasuti su po cijelom svijetu, imaju svoje poslove i porodice, ali svi dođu da me posjete i poljube. Čujem ih i telefonom, mada to malo ide teže, sve do prije tri godine plela sam im prsluke i vunene čarape, neka ih bog čuva”, priča nana Bahta.

Foto: novosti.rs

 

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.