Narodne kuhinje – Imareti

Piše: dr Mersada Nuruddina Agović

Sandžački gradovi, prije svih Novi Pazar, uvijek su imali osjećaja prema potrebama ugroženih kategorija stanovnika, pa su otvarali narodne kuhinje – imarete. Prema historijskim podacima, ljudi koji su radili u ovakvim kompleksima, studenti, putnici namjernici i siromasi, svi bi nekada zajedno ručali u imaretima. Uz, danas porušenu, Isa-begovu džamiju nalazio se jedan od poznatih imareta. Čelebija bilježi: ,,Postoje dva imareta (u Novom Pazaru). Hrana u Gazi Isa-begovom imaretu dijeli se besplatno gospodi i sirotinji.’’ U popisu nekadašnjeg Sandžaka stoji da je iz prihoda vakufa Gazi Isa-bega, 1775 akči izdvajano za kupovinu pšenice, a za nabavku mesa i hljeba, 3885 akči. Plata kuhara u njegovom imaretu bila je 4 akče.’’
Danas su samo naše snage ostale da brinu o radu narodnih kuhinja (imareta) u kojima se kvalitetnim obrocima hrane siromašnih svih nacija. One opstaju zahvaljujući velikodušnosti i darežljivosti članova Islamske zajednice koji su odgojeni da se i na ovaj način pobrinu za svoje sugrađane iz ugroženih kategorija stanovništva.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.