Naučio čitav Kur’an napamet za samo 50 dana

Sjetio sam se i sna koje sam usnio prije više od 10 godina. Tada sam bio mujezin u džamiji i ostao sam jednog jutra u džamiji nakon sabaha, spominjući Allaha. Prispavalo mi se i zaspao sam, i odjednom se nađoh u sredini skupa. Jaka zraka svjetlosti se je spustila s nebesa do sredine džamije. Iz tog svjetla su izašli mnogi meleki i s njima dva velika meleka. Jedan od njih se okrenuo prema meni i poveo me prema svjetlu. Ušao sam u njega zajedno s ta dva velika meleka. Došli smo do prvog sprata nebesa. Tu smo zatekli druge meleke, koji su me upitali kuda sam krenuo

Ovo je nevjerovatna priča o Muhammedu, bratu muslimanu koji je nakon pohađanja halki za hifz Kur’ana, naučio Kur’an napamet za samo 50 dana. Neka nam je on sam ispriča: „Odlučio sam da naučim Kur’an napamet. I objavio sam rat svojoj duši i ispred svojih očiju stavio sliku odlaska s ovoga svijeta i prekinuo sam sve kontakte telefonom i nepotrebna sijela i zijarete. Zamijenio sam i sve svoje negativne misli vezane za hifz, s pozitivnim i motivirajućim. Kada bi mi došla misao „Ne možeš ti to“, ja bih rekao „Da, ja to mogu“; ukoliko bi mi došla misao „Tvoje pamćenje je slabo“, rekao bih sebi „Radujem se tome što imam jako pamćenje“.

Kao mjesto za učenje, odabrao sam džamiju, jer prisustuvo u njoj čuva vid, sluh i jezik od loših stvari. Imao sam poseban režim ishrane koji se sastojao od datula, voća i meda – kao i dobrovoljnog posta. Imao sam običaj da ustajem prije 2 i po sata prije sabah-namaza, i spavao bih 2 sata nakon jacije-namaza. Klanjao sam noćni namaz, oduljujući sedždu u kojoj bih molio Allaha, azze we dželle, da mi olakša hifz. Također, bih dnevno tražio oprosta najmanje 100 puta.

Počeo sam s memorisanjem 5 stranica koje bih potom učio na sabahskim sunnetima. Nakon sabah-namaza, počeo bih s memorisanjem novih 5 stranica, i kada bih ih naučio, ponavljao sam ih na 2 rekata duha-namaza, čitavo vrijeme zahvaljujući se i slaveći Allaha, koji mi je olakšao hifz. Hifz naučenih stranica sam ojačao slušajući učenja poznatih učača. Također bih čitao knjige o kirateima ili bih proučavao Džezerijju (poema o tedžvidskim pravilima).

Nakon podne-namaza pa sve do ikindije, ponavljao bih sve što sam do tada naučio, počev od prvog džuza. Nakon ikindije sam ponavljao, nove stranice koje sam naučio napamet, kao i prethodni džuz. Nakon akšama, pripremao bih 10 stranica koje sam danas naučio, i preslušavao sam ih pred muhaffizom tek nakon jacije.

Prije nego ću otići na počinak, slušao bih učenje stranica koje sam danas memorisao i tako bih sjedio i po 6 sati neprekidno, bez ikakvog osjećaja dosade ili umora. U prvoj sedmici sam tako sjedio 6 sati, ponavljajući i učeći. Druge sedmice sam sjedio 8 sati. Treće sedmice 10 sati, četvrte sedmice 12 sati, da bih u posljednjih 10 dana, 14 sati dnevno provodio učeći i ponavljajući.

Najteže mi je bilo po pitanju jela i spavanja. Jedva sam čekao da sve to što prije obavim, kako bih se mogao vratiti hifzu. I svaki put kad bih otpočeo s učenjem Kur’ana, osjetio bih toliku slast koju ne mogu riječima dočarati. Dova je bila važan faktor kako prije, tako i u toku hifza. Moj muhaffiz je svakako u svemu imao veliku ulogu, ohrabrujući, preslušavajući, ispravljajući i podučavajući.

Posljednje sedmice učenja, u 20-toj noći mjeseca Ramazana, ostala su mi samo još 4 i po džuza. Tada sam se okrenuo k Allahu za pomoć, kako bi mi olakšao moje napore. I tako sam, milošću Svevišnjeg, za samo 6 dana naučio i te preostale stranice Kur’ana napamet.

Došla je 27. noć ramazana, noć sreće i uspjeha. Završio sam hifz između akšama i jacije u džamiji s imamom i ljudima u itikafu. Na kraju, u toku dove, moje srce se je otvorilo tako jako i počeo sam plakati kao nikada prije. To je bio najljepši trenutak mog života. Allah me je počastio s hifzom Njegove Knjige.

Sjetio sam se i sna koje sam usnio prije više od 10 godina. Tada sam bio mujezin u džamiji i ostao sam jednog jutra u džamiji nakon sabaha, spominjući Allaha. Prispavalo mi se i zaspao sam, i odjednom se nađoh u sredini skupa. Jaka zraka svjetlosti se je spustila s nebesa do sredine džamije. Iz tog svjetla su izašli mnogi meleki i s njima dva velika meleka. Jedan od njih se okrenuo prema meni i poveo me prema svjetlu. Ušao sam u njega zajedno s ta dva velika meleka. Došli smo do prvog sprata nebesa. Tu smo zatekli druge meleke, koji su me upitali kuda sam krenuo.

Otvorili su knjigu i rekli da moga imena tu nema, i da se trebam nastaviti penjati. I tako sam prolazio, od nebesa do nebesa, i svuda su mi isto ponovili. Nakon dolaska na sedmo nebo, zatekli smo meleke koji me upitaše da li sam ja Muhammed. Rekoh: „Da, ja sam.“ Rekoše mi: „Uđi, jer Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, želi da te vidi.“ Rekoh melekima koji su me pratili: „Uđite i vi s mnom.“ Rekoše mi: „Ne možemo ići s tobom. Ali ćemo te sačekati.“ Meleki mi otvoriše vrata i zakoračih u Džennet.

Preda mnom bijaše Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, sjedeći na vrhu i pored njega bijahu ljudi, od kojih sam neke prepoznao, a neke ne. Ispred njega je bila velika grupa ljudi, žena i djece. Nosili su bijele odore, i bilo ih je tako mnogo da im nisam vidio kraja. Svi su oni učili Kur’an. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, me pozva i ja mu priđoh i poljubih ga. On me posadi da sjednem do njega. Upitah ga: „Ko su svi ovi ljudi, o Allahov Poslaniče?“ On mi reče: „To su oni koji su naučili napamet Allahovu Knjigu.“

Hvala Allahu Koji je dao da se moj san ostvari. Nikome ga nisam spominjao sve do one noći u kojoj me je Allah počastio s završetkom hifza.
______________________________________________

Ovu istinitu pripovijest prenosi nam šejh Jasir Seleme, poznati karija i učenjak iz Egipta, u svom audio- predavanju „Kad ću te vidjeti kao hafiza?“

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.