Naučnici širom svijeta ustali protiv proizvodnje prvih robota ubica

Desetine naučnika specijalizovanih za veštačku inteligenciju i robotiku pokušava da spreči "oružanu trku za koju niko ne želi da postane stvarnost" - proizvodnju "robota ubica".

Prema pisanju Gardijana, upravo to moglo bi da proistekne iz saradnje Naprednog instituta za nauku i tehnologiju Univerziteta u Južnoj Koreji (KAIST) i proizvođača oružja Hanwha Systems. 

Otvoreno protestno pismo potpisalo je više od 50 uglednih akademika iz celog sveta. 

“Nećemo posećivati KAIST, ugostiti nikoga sa KAISTA, niti pružiti doprinos bilo kakvom istraživanju u koje je uključen KAIST, sve dok univerzitet ne kaže da neće ‘razvijati autonomno oružje lišeno značajne ljudske kontrole’, navodi se u pismu. 

Naučnici su dodali da je odluka univerziteta razočaravajuća, naročito ako se uzme u obzir da Ujedinjene nacije planiraju da sledeće nedelje održe sastanak u vezi sa pitanjem o autnomnom oružju. 

Vest o saradnji objavljena je u februarskom članku lista Koreja tajms. 

“Jedan izuzetno ugledan univerzitet udružuje snage sa jednim prilično etički sumnjivim partnerom”, kaže organizator protesta Tobi Valš. 

Valš dodaje da je pisao KAISTU u potrazi za detaljnijim objašnjenjima, ali da nije dobio odgovor. 

Uprkos tome što direktor KAISTA Sung-Čul Šin pokušava da smiri tenziju uz tvrdnju da se univerzitet “neće baviti nikakvim aktivnostima koje se protive ljudskom dostojanstvu”, Valš kaže da univerzitet još nije pružio odgovor na brojna pitanja.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.