NAVRŠILE SE 22 GODINE OD PUŠTANJA NA SLOBODU ČELNIKA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE ZA CRNU GORU

Prvi uhapšen u akciji “Lim” bio je generalni sekretar SDA Rasim Šahman, profesor historije, a zatim i lider stranke Harun Hadžić

SDA Crne Gore osnovana je u septembru 1990. godine, a njen prvi predsjednik bio je Harun Hadžić iz Rožaja. Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori osvojila je devet poslaničkih mjesta, poslije čega je u Skupštini Crne Gore nastupala u koaliciji sa četiri poslanika albanskih partija. Na lokalnim izborima u Rožajama osvojila je apsolutnu vlast.

Početkom 1993. godine crnogorska policija i DB u akciji “Lim”, zbog navodne sumnje da su počinili krivično djelo podrivanja ustavnog poretka, odnosno odvajanja Sandžaka od Jugoslavije odnosno nelegalnog držanja naoružanja, uhapšeno je gotovo kompletno rukovodstvo SDA u Crnoj Gori.

Prvo su 25. januara uhapšeni generalni sekretar SDA Rasim Šahman, koji je bio poslanik u Skupštini Crne Gore, član IO Omer Omerović i Erdžan Fetahović, predsjednik humanitarnog društva “Merhamet”. Po povratku sa pregovora kod Momira Bulatovića tadašnjeg predsjednika Crne Gore i ministra Filipa Vujanovića, kod Kolašina je uhapšen i lider stranke Harun Hadžić, a potom je uslijedilo još nekoliko hapšenja i suđenje u Višem sudu u Bijelom Polju, gde su svi uhapšeni osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Dan pred pravosnažnost presude, čelnici SDA abolirani su od tadašnjeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, poslije čega su u sudskom postupku dobili parnicu protiv države Crne Gore i isplaćena im je odšteta za vrijeme provedeno u zatvoru…

Fotografija: Sudjenje čelnicima SDA Crne Gore. S lijeva, u prvom redu: Harun Hadžić predsjednik SDA Crne Gore, Husein Smakić, Rifat Vesković, Hakija Muratović i Meko Kasumović.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.