NAVRŠILE SE 22 GODINE OD PUŠTANJA NA SLOBODU ČELNIKA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE ZA CRNU GORU

Prvi uhapšen u akciji “Lim” bio je generalni sekretar SDA Rasim Šahman, profesor historije, a zatim i lider stranke Harun Hadžić

SDA Crne Gore osnovana je u septembru 1990. godine, a njen prvi predsjednik bio je Harun Hadžić iz Rožaja. Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori osvojila je devet poslaničkih mjesta, poslije čega je u Skupštini Crne Gore nastupala u koaliciji sa četiri poslanika albanskih partija. Na lokalnim izborima u Rožajama osvojila je apsolutnu vlast.

Početkom 1993. godine crnogorska policija i DB u akciji “Lim”, zbog navodne sumnje da su počinili krivično djelo podrivanja ustavnog poretka, odnosno odvajanja Sandžaka od Jugoslavije odnosno nelegalnog držanja naoružanja, uhapšeno je gotovo kompletno rukovodstvo SDA u Crnoj Gori.

Prvo su 25. januara uhapšeni generalni sekretar SDA Rasim Šahman, koji je bio poslanik u Skupštini Crne Gore, član IO Omer Omerović i Erdžan Fetahović, predsjednik humanitarnog društva “Merhamet”. Po povratku sa pregovora kod Momira Bulatovića tadašnjeg predsjednika Crne Gore i ministra Filipa Vujanovića, kod Kolašina je uhapšen i lider stranke Harun Hadžić, a potom je uslijedilo još nekoliko hapšenja i suđenje u Višem sudu u Bijelom Polju, gde su svi uhapšeni osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Dan pred pravosnažnost presude, čelnici SDA abolirani su od tadašnjeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, poslije čega su u sudskom postupku dobili parnicu protiv države Crne Gore i isplaćena im je odšteta za vrijeme provedeno u zatvoru…

Fotografija: Sudjenje čelnicima SDA Crne Gore. S lijeva, u prvom redu: Harun Hadžić predsjednik SDA Crne Gore, Husein Smakić, Rifat Vesković, Hakija Muratović i Meko Kasumović.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Detektovan Adbloker (dodatak koji blokira reklame)

Molimo vas podržite nas tako što ćete ugasiti Adbloker