Ne govori ono što te se ne tiče!

Znaj da je vrijeme čovjekovo najveće bogatstvo! Zato, kada god ga trati u onome što ga se ne tiče i ne provodi u zarađivanju sevaba za budući svijet, gubi dio svoga najvećeg bogatstva. Zato je Allahov Poslanik, s.a.v.s., i rekao: “U ljepotu čovjekove vjere (Islama) spada i njegovo neosvrtanje na ono što ga se ne tiče.”

Glavni uzrok čovjekova upuštanja u ono što ga se ne tiče je želja da sazna ono što mu ni najmanje nije potrebno ili da provede vrijeme u praznim pričama od kojih nema nikakve koristi. Lijek za sve ovo leži u spoznaji da su čovjekovi udisaji najvrjednije što ima i da je njegov jezik mreža pomoću koje može ugrabiti mnogo dobrih djela. U suprotnom, propustiti takvu priliku, veliki je gubitak. Pod Poslanikovim, s. a. v.s., riječima: “U ljepotu čovjekove vjere (Islama) spada i njegovo neosvrtanje na ono što ga se ne tiče” – se misli: ko lijepo i kako treba ispovijeda Islam, ne govori i ne radi ono što ga se ne tiče, već se u svojim riječima i djelima ograniči samo na ono što ga se tiče. Pod izrazom “ticati se” ovdje se misli: biti za nešto vezan; imati za cilj; trebati itd. Od istog korijena je i riječ “briga; zainteresiranost za nešto” . Otuda se pod “neosvrtanjem na ono što ga se ne tiče” ne misli na neosvrtanje zbog nezainteresiranosti, nepostojanja želje, prohtjeva i sklonosti duše, već na neosvrtanje zato što tako vjerozakon i propisi Islama nalažu. Zato je Poslanik, s.a. v.s., to i opisao “ljepotom Islama” . Ipak, pod ovim se najčešće misli na čuvanje jezika od nepromišljena govora.

Muverrek el-‘ldžli je rekao: “Ima jedna stvar koju toliko i toliko godina pokušavam naučiti, a koja mi nikako ne polazi za rukom, ali se neću nikada okaniti da je postignem.” Kada su ga upitali šta je to, odgovorio je: “Da se ne osvrćem na ono što me se ne tiče.” 

Ebu ‘Ubejde od El-Hasana prenosi da je rekao: “U znake da je Uzvišeni Allah napustio i na cjedilu ostavio nekog roba spada i to što mu je dao da se zabavi onim što ga se ne tiče.

Sehl b. ‘Abdullah je rekao: “Onome ko govori ono što ga se ne tiče, uskraćena je vrlina istinoljubivosti.”

Govoriti ono što te se ne tiče znači kazati nešto što, ako bi izostavio, ne bi pogriješio niti u imetku ili nečemu drugom bio oštećen npr. da sjedneš sa društvom i počneš im pričati: o svojim putovanjima, planinama, rijekama i drugom što si na njima vidio, ili o jelima i odjeći koja su ti se svidjela, jer ako bi to izostavio ne bi ni pogriješio niti bi u čemu oštećen bio. Čak i ako ko bi se, recimo, potrudio da im vjerno opišeš šta si sve vidio i doživio, ne dodajući i ne oduzimajući ništa od istinitosti u svome kazivanju, ne hvališući se time šta si vidio i ne ogovarajući i ne ponižavajući nikoga i ništa što je Allah stvorio, opet bi bespotrebno gubio vrijeme. A i kako bi se, i kada bi htio, od gore spomenutih poroka govora, mogao spasiti?

Prema tome, govoriti ono što se ne tiče i, u granicama potrebnog, uveličavati ono što se tiče je jedna vrsta nepotrebnog govora, jer se to onome koga, baš, interesira može ukratko ispričati, ponoviti i u glavnim crtama podvući.

Drugim riječima, sve što se može jednom riječju postići i vjerno opisati je dovoljno. Sve preko toga je višak i nepotrebno razglabanje, koje je – kako smo ranije rekli – pokuđeno, čak i ako u tome nema nikakva grijeha niti štete.

‘Ata’ b. Ebu Rebbah je u tom smislu rekao: “Oni koji su prije vas bili nisu voljeli da se upuštaju ni u kakav nepotrebni govor, jer su sve što je bilo mimo Allahove Knjige, Sunneta Allahova Poslanika, s.a.v.s., naređivanja dobra i odvraćanja od zla, smatrali suvišnim i nepotrebnim govorom. Zato u životu govori samo onda kada moraš i kada ti je potrebno! Zar ne znate da nad vama bdiju čuvari, cijenjeni pisari(1)jedan s desne, a drugi s lijeve strane, on ne izusti nijednu riječ, a da pored njega nije prisutan onaj koji bdije(2) Zar nekoga od vas neće biti stid, kada se njegova knjiga koju je usred dana popunjavao, otvori i vidi da većina onoga što je u njoj nije vezana ni za njegovu vjeru ni  njegov dunjaluk?”

U jednoj predaji stoji: “Čovjeku nije dato veće zlo od brbljiva jezika

Ahmed Ferid

Bistro more poboznosti

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.