Nekoliko fetvi o namazu

PITANJE: Ako nekoga prođe namaz, kao npr. podne, pa se sjeti (da ga nije klanjao), a već je proučen ikamet za ikindiju, da li će on pristupiti džematu s nijjetom da klanja ikindiju ili podne?Ili će sam klanjati podne, a zatim ikindiju? Šta znače riječi islamskih pravnika (fakiha): “Ako se boji da će ga proći namaz, onda nema redosljeda”? I da li bojazan da će ga proći namaz u džematu stavlja redosljed naklanjavanja namaza van snage?

ODGOVOR: Propis, za onoga ko je spomenut u pitanju, je da klanja sa džematom, s tim što će zanijetiti podne, a zatim klanjati ikindiju, zbog obaveznosti redosljeda (naklanjavanja namaza), a bojazan da će ga proći namaz u džeamtu ne stavlja redosljed naklanjavanja namaza van snage.

Što se tiče riječi islamskih pravnika (fakiha), da im se Allah smiluje,: “Ako se (neko) boji da će ga proći namasko vrijeme, onda nema redosljeda“, to znači da je na njemu obaveza da počne sa propuštenim namazom prije namaza čije je namasko vrijeme nastupilo, pa ako mu je ostalo samo malo vremena od namaza čije je vrijeme nastupilo, onda će početi s tim namazom. Npr. da na njemu bude obaveza da klanja jaciju namaz, pa se prisjeti (da je nije klanjao) tek pred izlazak Sunca, a još nije klanjao sabah namaz, onda će klanjati sabah namaz kako ne bi i njega propustio, jer je to vrijeme vrijeme sabah namaza, a zatim će klanjati propušteni namaz (tj. jaciju).
_________________

PITANJE: Mnogi radnici odgađaju podne i ikindiju do naveče opravdavajući to time da su oni zauzeti svojim poslom, ili da im odjeća nije čista. Šta vi imate na to reči?

ODGOVOR: Nije dozvoljeno muslimanu, ni muslimanaki da odgađaju obavezni namaz van njegovog vremena, nego je obaveza na svakom muslimanu i muslimanki, koji su obavezni izvršavati vjerske dužnosti da obavljaju namaz u njegovom vremenu shodno njihovim mogućnostima. Posao nije razlog za odgađanje namaza, a isto tako i prljava i nečista odjeća. Namaska vremena se moraju izuzeti iz radnog vremena, a na radniku je da, kad nastupi namasko vrijeme, opere odjeću od nečisti (tj. da opere ono mjesto na kojem se nalazi nečist, što ne znači da mora oprati svu odjeću ” pr. prev.), ili da obuče čistu odjeću.

Što se prljavštine (na odjeći) tiče, ona nije zapreka da se u njoj obavlja namaz, osim ako ta prljavština ne bude prouzrokovana nečistoćom (ljudskim ili životinjskim izmetom, mokraćom isl. ” pr. prev.), ili se čuje ružnim mirisom koji uznemirava klanjače. Ako bi prljavština ili pak njen neugodan miris uznemiravali klanjače, onda je dužnost na muslimanu da je opere prije namaza, ili da je zamjeni drugom, čistom odjećom kako bi obavio namaz u džematu. Dozvoljeno je, po šeri’atu, onome ko je bolestan ili putniku da spoji podne i ikindiju u jednom od ta dva namaska vremena, kao što je to potvrdila praksa (sunnet) Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a takođe je dozvoljeno spajanje namaza zbog kiše i blata koji prave poteškoće ljudima.
_________________

PITANJE: Ko nakon što klanja namaz nađe na odjeći nečistoću da li će obnovitit namaz?

ODGOVOR: Ko klanja i na njegovom tijelu ili odjeći bude nečisti, a on za to nije znao, njegov namaz je ispravan (punovažan) po ispravnijem mišljenju islamskih učenjaka. Isto tako ako je za to znao ranije, a poslije to zaboravio prilikom nastupanja namaskog vremena i nije se sjetio sve dok nije klanjao, njegov namaz je ispravan zbog Allahovih, azze ve dželle, riječi: “Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo!” (El-Bekare, 286), pa je Allah uslišao tu dovu kao što se prenosi u vjerodostojnom hadisu od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a i zbog toga što je on, sallallahu alejhi ve sellem, jednog dana klanjao, a na obući mu je bilo nečisti, pa ga je Džibril obavjestio o tome, te ju je on skinuo i produžio svoj namaz.

To je olakšica od Allaha, subhanehu ve te’ala, iz Njegove milosti prema Svojim robovima. Međutim, što se tiče onoga ko klanja, a zaboravio je da nema abdesta, on će obnoviti namaz po idžma’u svih islamskih učenjaka, shodno Vjerovjesnikovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: “Ne prima se namaz bez tahareta…” (prenosi ga Muslim u svome “Sahihu”), i: “Ne prima se namaz ni jednog od vas kada izgubi abdest (tj učini hades) sve dok se ne abdesti.” (hadis je vjerodostojan).

(taharet ” šeriatsko čišćenje koje može biti putem uzimanja abdesta, kupanja ili tejemuma,
hades ” sve ono što kvari abdest, poput male i velike nužde i sl. ” pr. prev.)

Priredio i preveo: Munir Zahirović, prof.
http://munir-zahirovic.webnode.com/news/nekoliko-fetvi-o-namazu

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.