Njegoševo rikanje i Dodikovo arlaukanje kroz prizmu savjesti(nesavjesti) Bošnjačkih intelektualaca i njihovog licemjernog razumijevanja romantizma na Balkanu

Autor: Faruk Međedović

Nebih puno da polemišem, o onim stvarima, koje zdrav razum ne bi ni u pomamilu prihvatio.  Da ne pročitah avlijski  intervju Dr, Šefketa Krcića i njegovog sabesjednika pisca i novinara Žarka Koraća, vođenog u Plavu a objavljenog u Avliji 1. Marta 2018. i da se istom ne sjetih i istovjetnih, baš do u tančine istovjetnih izjava, po istom pitanju,   pisca Zuhdije Hodžića, i političara Rifata Rastodera, umro bih a nebih znao, da su plavljanska i bihorska filozofija, jednoga, te  istoga pravca.

Na pitanje Koraća, da li se Krcić posvađao sa Njegošem, ovaj mu nonšalantno odgovori: citiram; “Njegoš je veliko ime   crnogorske literature, a da bi šire bio prihvaćen neophodna je kritička recepcija, koja podrazumijeva smisao razumijevanja romantizma na Balkanu i da je distancira od današnjeg vremena. Bez obzira na kritičku   notu, ja sam svojevremeno na Cetinju organizirao filozofski simpozij o Njegoševoj “Luči mikrokozma” (1985).

A,onda, tu je i književnik Zuhdija Hodžić, sve književnik, do književnika, koji za Večernje Novosti od 17 Januara 2017. izjavi: citiram; ” Ako “Gorski vijenac” posmatramo kao književno delo, odnosno “dramsko” delo – onda ga tako   treba i tumačiti. Uvredljive reči koje Turcima upućuju likovi Crnogoraca ne odražavaju pesnikov stav.  Na njih istom merom odgovaraju i književni likovi “Njegoševih Turaka”  . Pozorišnim rečnikom kazano – to su statisti  .   Njegoš je genijalni pesnik i  nije genocidni:  reče Zuvdija i ostade živ.

Rifat Rastoder, kako je prenio  podgorički list “Dan”, povodom preimenovanja osnovne škole u Srebrenici, izjavi: – citiram; “To   što je urađeno nije dobro jer se na nedovoljno   utemeljen način sudi o tako značajnom stvaraocu i istorijskoj ličnosti, koja je stvarala u određenom vremenu. Svako djelo se mora gledati kroz prizmu vremena u kojem je nastajalo i povezivati sa današnjim kretanjima, ali na pozitivistički način“, smatra Rastoder.

Gospodine, Krciću  ,  i ako važite za doktora čiste filozofije, po svoj prilici, vi nijeste prošli ni elementarno isprobavanje Dekartovog skeptizizma, a da ne govorimo, o složenijem poimanju, filozofsko, religijskih kategorija. Jesu li po tebi, to bili “romantičari”, ” prosvetitelji”, ili “progresisti” , i tada u doba romantizma, kao i devedesetih godina, prošloga vijeka, su  ismijavali,   nas Bošnjake, našu vjeru, našeg Božijeg Poslanika i ubijali nas, kao što su  ismijavali  Indijance u Americi s perlama i šarenom odjećom, i ubijali ih da bi, u zamjenu, uzeli njihovu zemlju, kao što su i našu. Ne živi Dodik u doba romantizma, već u dvadeset i prvom stoljeću, pa izjavi, kako ne može više slušati, arlaukanje imama u Bosni!   Biće po svoj prilici, da si ti sa tvojom naivnošću još uvijek u romantičarskom periodu, ali znaj, da je ” Gorski Vijenac”, za Srbe,  kategorija, ništa manje značajna, od Novog Testamenta. Trebalo bi da ti je samo dovoljna jedna istorijska činjenica, – ŠAHOVIĆI 1924- kada su srpsko – crnogorske horde, i to u tada mirnodopskim uvjetima, inspirisani, njihovom svetom knjigom “Gorskim Vijencem” – izmasakrirali par stotina nevinih Bošnjaka, što najabolje opisuje i sam Milovan Đilas, a to svakako nije bilo u romantičarskom periodu, već s početka dvadesetog stoleća. Tvoje kritičke recepcije su bezplodna, jalova filozofija, jer bilo to u romantizmu, bilo u kojem dobu, ili civilizacijskom krugu, je nedopustivo skrnavljenje nečega, što je za milijardu i pol jedne ljudske zajednice sveto.

Po Hodžiću su to samo statisti Njegoševog književnog   djela. E zaboga premudri Zuvdija! A koji to došaptavač ili sufler, šapnu tim  statistima, da zaudara zemlja Muhamedom(a.s.) , ili da hodža riče sa ravnog Cetinja, negoli taj tvoj genijalni Njegoš. Šta bi tek bilo sa nama, da je neki bezumnik, književnik iz reda bošnjačkog naroda, skrenuo s pameću, pa napisao da zemlja zaudara Isusom tj. Isom(a.s.). Mislim da bi bilo suvišno nagađati: s pravom bi bili osuđeni od strane više od dvije milijarde hrišćana; uvrijedili bi njihova vjerska osjećanja, i pitanje je, šta bi bilo sa nama. Zna se!. A, to, što kažeš, da su bošnjački likovi, u Njegoševom djelu uzvraćali srpskim likovima istom mjerom, kao naprimjer, ” Ja sam bolji čuj vlaše od tebe”, to je samo povećavalo intenzitet mržnje i osvete, prema nama Bošnjacima. I po tebi je Njegoš genijalan, vjerovatno ga sudiš po nekom tvojemu poimanju, okorelih, primitivnih, islamofobičnih, ostrašćenih psovki, žargona, kao što su ” Zaudara zemlja Muhamedom”, hodža riče, dok poziva na namaz, i tome slično.

Sve jedno, kako vi gledali, Njegoševo djelo, i kroz koju   prizmu vremena, to licemjerstvo, ostavite za vas , ali je neoprostivo, necivilizacijski, i uvreda je za milijardu i pol muslimana, koji padaju ničice pred Stvoriteljom, slušati nečije zavijanje, kako zemlja smrdi njihovim Vjerovjesnikom.

Pošto vas  , nimalo ne uznemirava urlanje, ” Zaudara zemlja Muhamedom”, koju po Hodžicu, izgovaraju samo okamenjeni statisti, ja vas pitam: Dali vi uopšte razumijete značenje riječi, Kelime Es-šehada (” Nema drugog Boga osim Allaha, Muhammed je Poslanik Allahov), i kako je kod vas tekao proces  preobržaja iz kafira u istinskog muslimana. Znate li , da čovjek postaje muslimanom učenjem ove izreke: ” La ilahe illallah Muhammedun Resulullah!”, i time prihvatamo Muhammeda(a.s.) kao poslanika, preko kojeg je Stvoritelj poslao svoj zakonik.  Mislim, da milioni iskrenih hrišćana, bi se zgrozila, nad odvratnim, riječima, da zemlja smrdi, istinskim i zadnjim, Božijim Izaslanikom, jer su upoznati iz zabranjenog Evanđelja po Isusovom učeniku Barnabi, kako je i sam Isus, bio obaviješten, da nakon njega će doći, zadnji Božji Izaslanik Muhammed, i da bi bio srećan, kada bi ga Bog udostojio, da Muhammedu a.s. zaveže pertle na obući.

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.