Njemački ministar unutrašnjih poslova: Islam ne pripada ovoj zemlji

Njemački ministar unutrašnjih poslova, razvoja i domovine Horst Seehofer izjavio je kako islam ne pripada Njemačkoj.

Novoimenovani ministar usprotivio se uvjerenju da je islam dio njemačke kulture, što je kancelarka Angela Merkel nekoliko puta izjavila od 2015. godine, podsjeća Deutsche Welle.

Seehofer je, u intervjuu za njemački Bild, poručio kako je njegova zemlja oblikovana kroz kršćanstvo, prenosi agencija Anadolija.

Kazao je kako se to ogleda kroz nedjelju kao neradni dan, zatim kršćanske vjerske praznike, ritual poput Uskrsa i Božića.

“Islam ne pripada Njemačkoj”, kazao je Seehofer i dodao kako Njemačkoj pripadaju muslimani koji žive u ovoj zemlji.

Podsjetio je kako je prije 12 godina pokrenuta Islamska konferencija Njemačke koja okuplja predstavnike muslimanskih zajednica i njemačkih zvaničnika, te kazao:

“Islamska konferencija nam je vrlo značajna. Moramo sjesti sa predstavnicima muslimanskih organizacija, tražiti dijalog, ako je potrebno to i širiti. Smatram da muslimani ne trebaju biti za ili protiv nas, veća da trebaju živjeti s nama. Da bi to postigli potrebno je međusobno razumijevanje. To je moguće razgovorom.”

Bivši njemački predsjednik Christian Wulff je 2010. godine izjavio kako islam pripada Njemačkoj.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.