Noćni namaz na trgu Gazi Isa – bega

ako je već postala i tradicija preko deset hiljada vjernika i vjernica okupilo se na trgu Gazi Isa – bega u Novom Pazaru kako bi zajednički u saffu, jedni do drugih veličali Uzvišenog Gospodara. U 27. noći u kojoj je, prema brojnim predajama noć Lejletul-kadra koja je vrednija od hiljadu drugih mjeseci noćni namaz su predvodili gosti šejh Abdulaziz el-Matrudi iz Saudijske Arabije i hfz Sejid Kaya iz Turske.

Tradicionalnom noćnom namazu na Trgu prisustvovali su i predstavnici amabasada muslimanskih zemalja u Beogradu predvođeni ambasadorom Egipta Amr Fethi Muhamed el Džuvejlijem.

Geplaatst door Islamska zajednica u Srbiji – Mešihat op zondag 10 juni 2018

Prisutnim vjernicima obratio se predsjednik Mešihata IZ-e muftija dr. Mevlud ef. Dudić uz poruku da je ovaj skup još jednom posvjedočio snagu jedinstva ovog grada.

“Kažu mufesiri da je zemlja u ovoj noći preplavljena prisustvom meleka. Čak i melek Džebrail se spušta i gleda šta se dešava sa sljedbenicima Šehadeta. U toj noći određuje se i mijenja sudbina. Uzvišeni mijenja sudbinu svome robu koji iskreno čini dovu. Evo i mi večeras ovdje pod otvorenim nebom čvrsto svjedočimo da smo sljedbenici selama (mira), da svakom želim dobro i mir, da ne mrzimo. Mi ovdje upućujemo dovu Allahu dž.š. za sve one koji hizmet čine Islamu, našoj zajednici. Činimo i docu i onima koji nam ruše zajednicu riječima:” Bože, oprosti im, ne znaju šta rade!”. Gospodaru naš, prospi svoj rahmet na sve ljude, jer je Tvoj Poslanik poslat kao “Rahmetelil ‘alemin” – Milost svjetovima. Gospodaru naš, Ti oproštaš, voliš opraštanje, oprosti i nama”, kazao je Muftija.

Nakon toga vitr namaz je predvodio i dovu proučio šejh Abdulaziz el-Matrudi.

          

 

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.