Norveška gradi najviši neboder od drveta

Drveni neboder Mjos bit će smješten u blizini istoimenog jezera koji se nalazi od oko 100 kilometara sjevernije od Osla.

Norveška je završila konstrukcijski okvir najvišeg nebodera od drveta na svijetu, k tome ekološki prihvatljivog i otpornog na vatru.

Drveni neboder Mjos bit će smješten u blizini istoimenog jezera koji se nalazi od oko stotinu kilometara sjevernije od Osla.

Visok 85,4 metra, imat će osamnaest katova.

Investitori kažu da se uz korištenje drva koji je obnovljiv materijal može reducirati zastupljenost ugljikovog dioksida, suprotno od betona koji je osnovni materijal stambenih zgrada u gradu.

Zgrada otporna na vatru

“Drvna gradnja nam pomaže da dišemo u boljem svijetu”, rekao je poduzetnik Arthur Buchardt, dodajući da je započeo projekt jer je bio inspiriran Pariškim klimatskim sporazumom.

Graditelji kažu da će zgrada biti otporna na vatru jer je drvo laminirano ljepilom i može izgorjeti jedino ako je kontinuirano izloženo vatri.

Kada se otvori u martu 2019. godine, neboder će nadvisiti svog “suparnika”, zgradu Treet (na norveškom drvo) koja je visinom od 49 metara držala rekord kao najviša drvena građevina na svijetu. Nalazi se u Bergenu.

Mjos će sadržavati stanove, unutarnji bazen, hotel, urede, restoran i zajedničke prostorije.

Izvor: Agencije

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.