Obilježavanje 480 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke

Povodom današnje svečanosti kojom je počelo obilježavanje 480 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, njen direktor Osman Lavić naglasio je da ta institucija skoro pola milenija sakuplja i čuva relevantno dokumentarno naslijeđe za proučavanje duhovne i kulturne baštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Gazi Husrev-begova biblioteka skoro pola milenija igra krucijalnu ulogu u sakupljanju i čuvanju relevatnog dokumentarnog nasljeđa za proučavanje duhovne i kulturne historije Bošnjaka i svih naroda BiH. U svojim fondovima sadrži oko 100.000 bibliotetskih jedinica, od toga najvrijedniji fond rukopisa, njih oko 10.500 hiljada na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te bosanskom pisanom arapskim pismom. Osim toga, biblioteka u svojim fondovima čuva serijske publikacije, novine i časopise, koji su izlazili na ovim prostorima posljednjih 150 godina i koji predstavljaju nezaobilazni izvor u proučavanju naše kulturne historije. Danas Gazi Husrev-begova biblioteka obilježavajući 480 godina u ovim savremenim prostorima opslužuje godišnje oko 20.000 studenata i istraživača naše kulturne baštine”, kazao je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

Lavić je istakao da današnjom svečanošću samo počinje proslava jubileja koja će trajati tokom cijele 2017. godine.

“Obilježavanje nastavljamo brojnim drugim događajima, kao što su promocije i naša izdanja. Pripremili smo po prvi put monografiju Gazi Husrev-begove biblioteke, pripremamo leksikon bošnjačke uleme, novi broj anala biblioteke i niz drugih sadržaja. Pripremili smo i interesantnu izložbu pod nazivom ‘Izvori za historiju pismenosti u BiH’. To je po prvi put da se radi izložba sa takvom građom, a htjeli smo prikazati presjek pismenosti u BiH, koja traje u posljednjih 500 godina”, istakao je Lavić.

Tokom današnje svečanosti premijerno je prikazan film “Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci” u produkciji BHT-a, autorskog dvojca Enesa Karića i Dinne Kasala.

Prisutnima na svečanosti obratio se i Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, koji je istakao da je, između ostalog, zadužbina Husrev-bega svjedočanstvo pismenosti i kulture na ovim prostorima, te da se nada kako će njegova biblioteka uskoro, kao najstarija takva institucija u zemlji, dobiti neophodnu podršku države.

Reis Kavazović je potom otvorio izložbu “Izvor za historiju pismenosti u BiH“.

Osim reisa Kavazovića svečanosti je prisustvovao veliki broj uglednih gostiju iz političkog, kulturnog i javnog života glavnog grada i BiH.

Tokom svečanosti dodijeljene su vakufname Nedimu Šuljku za uvakufljeni rukopis Mushafi-šerifa, te porodici Đumišić.

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Ova izuzetno bogata ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotetskih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi. Ove jedinice pisane su na arapskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Biblioteka je tokom svoje bogate historije nekoliko puta mijenjala lokaciju u Sarajevu, a od 15. januara 2014. godine nalazi se u novoj zgradi na Baščaršiji, čiju je izgradnju pomogao Katar. Izgradnjom nove zgrade, Biblioteka se vratila u svoj dom, tamo gdje je i osnovana, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

Akos.ba

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.