Objavljen konkurs za međunarodna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta u 2018. godini

Riječ je o prestižnoj nagradi za medicinska istraživanja koja se dodjeljuje po peti put, a svečana dodjela održat će se 29. novembra 2018., po prvi put u Sarajevu.
Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine čiji radovi direktno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.
„Uspjehe zdravstvenih radnika s područja istraživanja treba istaći i nagraditi, jer njihovi radovi značajno doprinose razvoju dijagnostike i liječenja i dobrobiti za pacijente. Ovim priznanjem želimo da omogućimo stručnjacima prepoznatljivost koju zaslužuju i pokažemo njihov doprinos društvu u kojem žive i rade.“ – naglasila je dr. Martina Perharič, generalna direktorica „Medisa“ na današnjoj press konferenciji održanoj u Sarajevu.

Na konkursu mogu učestvovati doktori ili farmaceuti sa svojim naučnim istraživačkim radovima koje su predstavili u obliku članka objavljenog u afirmisanoj naučnoj publikaciji sa faktorom uticaja (IF) iznad 1,5. U protekle četiri godine prijavilo se više od 560 stručnjaka iz osam zemalja, a prošle godine komisija je pregledala i ocijenila rekordan broj od 166 prijava ljekara i farmaceuta te odabrala 19 finalista.

„U toku prošle dvije godine imali smo 29 prijava farmaceuta i ljekara iz BiH, a u zadnje četiri godine dobili su dvije nagrade „Medis Awards“, u oblasti neurologije i farmacije. Također, imali smo dodatna četiri finalista u oblasti neurologije, anesteziologije, kardiologije i pedijatrije što znači da je želja za napretkom u medicini i farmaciji prisutna“ – dodao je Emir Fazlić, izvršni direktor „Medis International Sarajevo“.

Nagradu „Medis Awards“ za 2016. dobila je doc. dr. Tanja Dujić s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za područje farmacije. Područje njenog istraživanja je bila farmakogenetika, koja izučava kako geni utječu na odgovor na terapiju lijekovima, i njihove neželjene efekte.

„„Medisova“ nagrada mi predstavlja značajno priznanje za dosadašnji rad, kao i veliki poticaj za naredna istraživanja. Veliko je ohrabrenje bilo i meni i kolegama činjenica da je naš rad prepoznat i cijenjen internacionalno” – dodaje Dujić.

Istog mišljenja je i prof. dr. Osman Sinanović, neuropsihijatar s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dobitnik „Medis Awardsa“ 2014. na području neurologije: „Kroz nagradu se iskaže poštovanje pojedincu ili grupi koja radi na nekom problemu zajedno. To motivira nagrađenog i u konačnici rezultira boljom dijagnostikom, boljim liječenjem i dizanjem kvaliteta pojedine oblasti u svakoj sredini i zemlji odakle nagrađeni dolazi. “

I ove godine pobjednici će dobiti bronzane skulpture “Budućnost“ umjetnika Jakova Brdara, časne plakete i finansijske podsticaje za dalji istraživački rad. Novost su priznanja i finansijski podsticaji za sve finaliste.
Prof. dr. Enra Suljić, direktorica Discipline za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je susret zaokružila pozitivnim riječima i pozdravila vrijednost nagrada za klinički istraživački rad stručnjaka u BiH i regiji, te kazala: “Ovo je izvrsna poruka za mlade istraživače da svoj rad temelje na rezultatima medicine utemeljene na dokazima, što je zapravo jedini znanstveni pristup koji jamči o kvaliteti novih lijekova, tehnika liječenje i inovativnim pristupima liječenju“.

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.