“Odnosi nikada gori, ali to se promenilo pre četiri sata”

Helsinki — Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp naveli su da su današnji razgovori u Helsinkiju bili veoma korisni.

Putin, koji je prvi govorio, naveo je da se razgovaralo o različitim temama, ali da se njih dvojica nisu usaglasili oko svih pitanja.

Tramp je naveo da “odnosi dve zemlje nikada nisu bili gori, ali da se sve promenilo pre oko četiri sata”.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas u Helsinkiju da su odnosi Rusije i SAD “u teškom stanju”, ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju.

Putin je naveo da se nisu složili oko svih stvari, a da su razgovarali i o Siriji.

“Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumemo jedni druge”, rekao je ruski predsednik.

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, kazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati. Prema rečima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svetskom finansijskom situacijom.

“Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje”, rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dve zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas, posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom.

“Naš odnos nikad nije bio gori nego sada”, rekao je Tramp, navodeći da se sada, posle četvorosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promenilo.

Ocenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

“Putin je dobar rival i to je kompliment”, rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

On je kazao da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se delili zajednički problemi. Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obe zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom mešanju u američke izbore. Prema njegovim rečima, američka istraga o ruskom mešanju je “katastrofa” za SAD, prenosi Rojters.

“Lako sam pobedio Hilari Klinton”, rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha. Veruje i da su Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

b92.net

Prikaži više

Slični članci

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.