Osjetimo li smrad ogovaranja u svakodnevnoj komunikaciji?

Prenosi se da je Hasan el-Basri rekao: „Tako mi Allaha, ogovaranje brže pojede vjeru čovjeka mu’mina nego što crvi pojedu tijelo!“

Prenosi se da je Ebu Hurejre, r.a., rekao: „Neko od vas u očima drugog vidi trunčicu, a ne vidi panj u svom oku!“

Prenosi se da se smrad ogovaranja u doba Allahovog Poslanika, a.s., jasno osjećao, jer je tada bio vrlo rijedak slučaj da neko nekoga ogovara. Ali danas je ogovaranje vrlo česta pojava u društvu i njegovim smradom su se napunile nozdrve, pa se zbog toga i ne osjeća.

To je slično primjeru čovjeka koji uđe u tvornici gdje se štavi koža, pa zbog velikog smrada nije u stanju da u njoj boravi, dok radnici u njoj jedu i piju, ne osjećaju toliki smrad zbog toga što su im se nozdrve njime napunile.

Takav je slučaj i ogovaranja u našem vremenu. Ka’b, r.a., je rekao: „Pročitao sam u jednoj od prijašnjih objava da će onaj ko umre sa pokajanjem od ogovaranja zadnji ući u džennet, a da će onaj ko umre ustrajavajući na ogovaranju prvi ući u vatru.

„Teško svakom klevetniku – podrugljivcu!“ (El-Humeze, 1)

Dakle, žestoka kazna pripada onome koji kleveta ljude u njihovoj odsutnosti i koji se podruguje (ismijava s ljudima) kada je prisutan. Ajet je objavljen u slučaju Velida b. Mugire koji je ogovarao Vjerovjesnika, a.s., i muslimane, ali ajet može imati i opće značenje.

Onaj koji je nekog ogovorio mora tražiti oprosta od Allaha prije nego što ustane sa sijela u kojem je to uradio i prije nego što njegove riječi dođu do onog kojeg je ogovorio. Ako tako uradi, Allah će primiti njegovo pokajanje.

Izvor Akos.ba

Pripremio: Fahrudin Vojić

Prikaži više

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close

AdBlocker detektovan.

Podržite nas tako što ćete ugasiti AdBlocker. Na portalu se nalaze samo reklame Google Adsense-a i reklame koje sami kreiramo. Ne brinite za sigurnost vašeg računara. Hvala.